Logo grootvlaardingen.nl


Jurist wordt kampioen bankdrukken

Hij studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, werkte enkele jaren als jurist op een advocatenkantoor, maar Vlaardinger William van der Struis koos er toch voor om van zijn hobby zijn werk te maken.
En met succes. Hij werkte zich op in enkele jaren tijd op tot een succesvol krachtsporter, personal trainer en coach, met als voorlopig hoogtepunt het behalen van het Nederlands Kampioenschap bankdrukken.
Een nog onbekende sport in Nederland, maar wel één die steeds meer aan populariteit wint.

Waar ben je geboren?

"Ik ben geboren in het toenmalige Holy-ziekenhuis, maar wij woonden aan het Van Schravendijkplein in het centrum van de stad. Daarna heb op mijzelf gewoond op de Delftseveerweg en nu woon ik met veel plezier in de Hartmanstraat."

Voel je je een echte Vlaardinger?

"Ik ben opgegroeid in het centrum van Vlaardingen en mijn ouders zijn ook in Vlaardingen geboren. Ik voel mij wel een echte Vlaardinger. Ik heb veel vrienden in deze stad wonen, maar door mijn studietijd in Rotterdam is de aandacht voor de stad wat vervaagd."

Ben je trots op Vlaardingen?

"Dat is een moeilijke vraag. Ik ben trots op de mensen die wat presteren in Vlaardingen. Ik weet nog goed, inmiddels al heel wat jaren geleden, dat ik onder de indruk was van Ted van der Parre, de krachtpatser die het schopte tot de sterkte man van Nederland. Daar was ik als Vlaardinger wel trots op."

Het mooiste plekje in Vlaardingen?

"Ik kan genieten van de natuur in de Broekpolder. Ik loop graag met de hond een rondje in dat gebied. Lekker even ontspannen zo dicht in de buurt. Ook de Maasboulevard heeft mijn aandacht. Daar kom ik graag. Die bedrijvigheid van het scheepvaartverkeer doet mij wat."

Was het behalen van de titel een verrassing?

"Dat mag je wel zeggen. Ik deed voor de eerste keer mee, maar ik heb aan een goede voorbereiding gewerkt en zag al snel op die titelstrijd, dat ik een goede kans zou maken voor de gouden medaille in de categorie 83 kilogram. Maar je moet het wel waarmaken natuurlijk en dat lukte."

Wanneer ben je gaan bankdrukken?

"Bankdrukken is een onderdeel van het powerliften samen met squatten en deadliften. Op een gegeven moment ontdekte ik dat ik eigenlijk wel goed was in het bankdrukken en ben mij toen in dat onderdeel gaan specialiseren."

Leg eens uit wat bankdrukken precies is?

"Het lijkt eenvoudig, maar er komt veel techniek bij kijken. Het suggereert dat je een bank omhoog moet drukken, maar dat is het niet. Het gaat om halters, waar speciale schijven opgeschoven kunnen worden. Met je rug op een bank en de halter op je borst moet het gewicht in een vloeiende beweging ophoog gebracht worden, waarbij de armen gestrekt moeten blijven. Een aarzeling kan al fataal zijn en dan wordt de poging afgekeurd."

Wat zijn je prestaties?

"Bij een wedstrijd krijg je drie pogingen en de behaalde resultaten worden bij elkaar opgeteld. Ik begon met een poging van 137.5 kilogram om even in het ritme te komen. Daarna 145 kilogram en als afsluiting 150 kilogram. Dat leverde die nationale titel op. Mijn streven is nu om een aanval te doen op het Nederlands record dat op 155 kilogram staat."

Wat doe je nog meer?

"Ik ben ook personal coach en trainer. Als personal coach begeleid ik sporters die op een verantwoorde manier de spieren willen versterken, maar ook sporters die een blessure hebben. Die help ik terug te keren in de wedstrijdsport. Ook geef ik voedingsadviezen.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox