Logo grootvlaardingen.nl


Sinterklaas zet met zijn hoofdpiet weer voet aan wal in Vlaardingen en wordt getrakteerd op een wervelend programma in het centrum. (Foto: Peter Spek)
Sinterklaas zet met zijn hoofdpiet weer voet aan wal in Vlaardingen en wordt getrakteerd op een wervelend programma in het centrum. (Foto: Peter Spek) (Foto: Peter Spek)

Kippenvel bij binnenvaren Sint

Dirk-Jan van der Ende en Marcel Meijerink krijgen nog altijd kippenvel als zij de stoomboot met Sinterklaas aan boord de Oude Haven in zien varen en duizenden Vlaardingse kinderen reikhalzend uit zien kijken naar de komst van de Goedheiligman. Zaterdag 18 november is het weer zover en staat er een organisatie klaar die klinkt als een klok.

VLAARDINGEN – Dirk-Jan van der Ende en Marcel Meijerink vormen het centrale duo van de Christelijke Jeugd Vereniging Vlaardingen, verantwoordelijk voor de organisatie. "Maar wij doen het gelukkig niet alleen. Wij hebben een leger van vrijwilligers, verdeeld in tien werkgroepen ter beschikking, die jaarlijks zorgen voor een vlekkeloze intocht van Sinterklaas", zegt Dirk-Jan, die zich al ruim vijftien jaar inzet om de Vlaardingse jeugd een fijne dag te bezorgen. De staat van dienst van Marcel Meijerink is nog groter. "Al vanaf mijn tiende ben ik betrokken bij de organisatie. Eerst als Zwarte Piet, later als organisator."
Beide Vlaardingers weten dus waarover zij praten en zien het evenement met het jaar groeien. "Elk jaar denken wij, groter kan het niet, maar toch kunnen we steeds weer nieuwe onderdelen toevoegen aan het programma." Voor de organisatoren is het steeds belangrijker geworden om de Vlaardingse jeugd daadwerkelijk bij de intocht te betrekken. "Maar belangrijker, wij willen de jeugd meer laten bewegen op die dag, daarom dat ons sportplein met Vlaardingse sportclubs aardig aan het uitdijen is en er nu niet alleen in de Fransenstraat, maar ook op de Waalstraat gesport kan worden", zegt Dirk-Jan van der Ende.
Via de Vlaardingse basisscholen wordt de jeugd vooraf al warm gemaakt voor de intocht. "Wij hebben een filmpje gemaakt, dat via het digibord in de klas kan worden bekeken. Met dit jaar als thema 'Hoe word ik een piet'."

Trots zijn beiden op het feit, dat zij kunnen beschikken over niet minder dan 225 zwarte pieten. "En die lopen in de stoet mee in diverse thema's, er is zelfs een piet met alleen glutenvrij strooigoed. Aan alle kinderen wordt gedacht." Voor de 44e keer zet Sinterklaas dit jaar voet aan wal in Vlaardingen. Nieuw is dat het hele evenement live door TV-Vlaardingen wordt uitgezonden en er zowel bij de aankomst, als bij het stadhuis en op het Veerplein grote led-schermen staan opgesteld waarop de beelden te zien zijn. Niemand hoeft iets te missen.'' Traditiegetrouw vormt het Veerplein het hart van de organisatie. "Daar is veel vrolijkheid, met dit jaar, na Sinterklaas, als hoogtepunt een optreden van O'G3NE. "Zo'n publiekstrekker misten we nog om de jeugd en hun ouders in de stad te houden.''

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox