De leerlingen van het Groen van Prinsterer staan in de startblokken om via verschillende activiteiten hun reis naar Ethiopië te bekostigen. (Foto: StartUp4kids).
De leerlingen van het Groen van Prinsterer staan in de startblokken om via verschillende activiteiten hun reis naar Ethiopië te bekostigen. (Foto: StartUp4kids).

Groen-leerlingen gaan naar Ethiopië

VLAARDINGEN – Dertien leerlingen van het Groen van Prinsterer Lyceum gaan een spannende tijd tegemoet. In mei van het volgend jaar brengen ze een bezoek aan hun partnerklas in het arme en vaak door droogte en oorlog geteisterde Ethiopië. Voor het echter zover is, organiseren zij activiteiten om de reis naar het Oost-Afrikaanse land te bekostigen.

"In het kader van het interactieve sociaal financieel onderwijsprogramma Klas4klas wordt het project georganiseerd voor deze dertien leerlingen uit verschillende klassen van het Groen van Prinsterer Lyceum", zegt Katja Visser, voorzitter van de stichting Start Up 4 kids, die het lesprogramma ontwikkelde. "De opbrengst van de activiteit komt normaal gesproken ten goede aan het lesprogramma van de partnerklas van StartUp4kids in Ethiopië. Echter, deze leerlingen zijn de uitdaging aangegaan geld te verdienen voor hun eigen studiereis van een week naar Ethiopië. Tijdens de reis gaan zij ervaren wat zij geleerd hebben en ontmoeten zij hun eigen partnerklas", aldus de Vlaardingse. "Tijdens de lessen gaan de leerlingen een eigen onderneming opzetten. Hierin leren zij spelenderwijs hun talenten ontdekken en omgaan met geld. Daarnaast leren zij via de leerlingen in Ethiopië over hun cultuur.''
De Vlaardingse leerlingen zijn verschillende acties gestart. "Daarnaast wordt op donderdag 21 december door de leerlingen een grote Kerstmarkt in de school georganiseerd, waar omwonenden ook voor zijn uitgenodigd." Het Klas4klas-lesprogramma wordt aangeboden door StartUp4kids binnen het studiewerktijd-programma van de school. Klas4klas creëert een levenslange impact door ervaringsleer en de interactieve manier van lesgeven. StartUp4kids streeft ernaar zoveel mogelijk leerlingen handvatten te geven voor een zelfredzame toekomst vol zelfvertrouwen met aandacht voor de internationale samenleving. Het lesprogramma Klas4klas maakt van de leerlingen sociale, ondernemende wereldburgers.
De leerlingen van het Groen van Prinsterer Lyceum hebben juist hun klasgenoten in Ethiopië uitgekozen omdat veelal kinderen met een beperking daar behoren tot de kwetsbaarste en kansarmste groepen in de samenleving. "Zij worden vaak gediscrimineerd en uitgesloten van deelname aan onderwijs en werk. De overheid heeft geen oog voor deze groep, de kinderen zijn totaal afhankelijk van hun familie en omgeving. Door het niet meetellen in de samenleving is hun zelfvertrouwen laag en hebben zij vaak een onderwijsachterstand", laat Visser weten, die in Ethiopië zeker 1500 kinderen in Addis Abeba met een beperking wil bereiken in het schooljaar 2017/2018.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden