Logo grootvlaardingen.nl


Sander Kollen (met oranje polo), wordt in de Stadsgehoorzaal, waar de vrouwenbingo wordt gehouden, vergezeld door Rikco Alers, Jasper Robbemond en Esther 't Hart (Foto: Bart van der Linden)
Sander Kollen (met oranje polo), wordt in de Stadsgehoorzaal, waar de vrouwenbingo wordt gehouden, vergezeld door Rikco Alers, Jasper Robbemond en Esther 't Hart (Foto: Bart van der Linden) (Foto: Bart van der Linden)

'Wij willen onze Sander terug'

Bij Sander Kollen (43) werd negen jaar geleden de diagnose multiple sclerose (MS) vastgesteld. Hij is een vechter, iemand die niet snel opgeeft en dus wil hij voor een behandeling in februari 2018 naar Rusland. Zijn vriendengroep is inmiddels een grote inzamelingsactie begonnen, om Sander naar Moskou krijgen. Kostenplaatje: € 65.000. Met aanstaande grote acties hopen ze het geld bij elkaar te krijgen.

VLAARDINGEN – "De wereld viel onder me vandaan. Op een gegeven moment zelfs letterlijk. Maar ik blijf positief, wil eigen baas blijven. Ik zit nu in de secundair progressieve fase, wat wil zeggen dat bij aanvallen de herstelmomenten minder worden. Ik heb één jaar op de wachtlijst gestaan voor de behandeling in Moskou. Natuurlijk zitten er risico's aan, maar ik wilde per se deze behandeling." Aan het woord is Sander Kollen, geflankeerd door Jasper Robbemond en Rikco Alers, twee van zijn vrienden. De kern van de vriendengroep bestaat uit zo'n 20 man, vertelt Robbemond. Zij zijn het die nog maar drie weken geleden Return2Sander zijn gestart. "Dit gaat niet alleen om geld. Wij willen onze Sander terug", zeggen Robbemond en Alers. Tot nu toe is zo'n € 8000 opgehaald. Er is bij allen het besef dat Sander, die is uitbehandeld in Nederland, inmiddels langzaam achteruit gaat. Lopen gaat steeds moeilijker. Maar hij laat zich niet kisten. Koppig als hij is, wil hij elke kans aangrijpen om de ziekte aan te pakken. "De behandeling in Rusland bestaat uit het herstarten van het immuunsysteem door stamceltransplantatie en chemokuren. Ik wordt als het ware helemaal gereset. De kans is 80% dat de ziekte wordt geremd." In de maanden voorafgaand aan zijn opname zitten zijn vrienden niet stil. Er staan allerlei acties gepland om aan het benodigde geld te komen. Op vrijdag 10 november is er Tavola, een feestavond georganiseerd door de Ronde Tafel 56 in Vlaardingen en komt er een benefietdiner mét veiling op woensdag 22 november in Las Palmas, het restaurant van Herman den Blijker. "De school in Ambacht waar mijn zoon en dochter op zitten, heeft ook al toegezegd te gaan helpen. Met kerst komt er een actie", aldus Kollen. "Met de vrouwen wilden we ook iets doen", vertelt Esther 't Hart, een vriendin van Sander. "Dus organiseren we op woensdag 29 november een vrouwenbingo in de Harmonie. Veel lokale- regionale ondernemers helpen mee. De kaartverkoop gaat al heel hard." Merken zijn vrienden dat Sander is veranderd? Robbemond: "Hij is wel rustiger geworden." Alers: "Niet echt qua karakter, maar het is iemand met een klein hartje. Iemand die graag geeft aan mensen." Nu hopen zijn vrienden vooral dat Vlaardingen veel aan Sander geeft. www.return2sander.nl.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox