Logo grootvlaardingen.nl


Ben van der Linden zag geen kans meer om de beiaardweken levensvatbaar te houden in Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)
Ben van der Linden zag geen kans meer om de beiaardweken levensvatbaar te houden in Vlaardingen. (Foto: Peter Spek) (Foto: Peter Spek)

Beiaarddagen voortaan in andere stad

Ben van der Linden had het al aangekondigd. Dinsdagavond 18 juli van dit jaar vond, onder grote publieke belangstelling, de laatste beiaardavond plaats op de Vlaardingse Markt. Bezoekers riepen toen al in koor dat z'n uniek muziekevenement eigenlijk niet ten onder mag gaan aan gekissebis tussen de organisator en vergunninggevende instanties.

VLAARDINGEN – Maar de Vlaardinger, in het verleden de vaste pianist van cabaretier Paul van Vliet, was het vele extra werk rond de organisatie zat en gooide uiteindelijk, met pijn in zijn hart, de handdoek in de ring. Met de mededeling nog met een feitenrelaas te komen waarom hij die beslissing moest nemen. En die is er nu gekomen. De Vlaardinger ziet met de nodige wrok om. "De ondergrens was bereikt aan ondersteuning en betrokkenheid van de gemeente. Vanaf 2004 organiseerde ik een keur aan culturele activiteiten waaronder de eerste beiaardweken en later de beiaardavond om Vlaardingen op de kaart te zetten. Daarbij wist ik in totaal meer dan € 540.000,- binnen te halen voor de stad", zegt Ben van der Linden. Hij zette zijn omvangrijk netwerk in om de hoogste kwaliteit te bereiken. "Zo kwamen er voor een vriendenprijs coryfeeën naar Vlaardingen die nooit eerder van het vissersplaatsje hadden gehoord. Ondanks dit alles hadden wethouders vier jaar lang geen tijd voor een onderhoud, is een groet op straat niet vanzelfsprekend en vindt men het niet nodig om een eventueel verschil van inzicht met elkaar te bespreken."
Van der Linden zegt nog een eervolle invitatie te hebben ontvangen om op een Unesco-Erfgoeddag in de Brusselse Senaat te komen spreken over de Vlaardingse beiaardprojecten, als toonbeeld van cultureel ondernemerschap. "Een uitnodiging die afgezegd moest worden omdat het onduidelijk was of onze jaargang van 2017 nog kon plaatsvinden. Vlaardingen als voorbeeld in het Europese Brussel, hoeveel kansen wil je nog hebben? Een misser van jewelste." Ben van der Linden noemt nog een aantal voorvallen, die het beiaard-evenement eerst van vier dagen deed slinken naar één avond. "Hier is sprake van een moedwillige poging om alles wat maar enigszins naar kwaliteit riekt kapot te maken, vanuit de gedachte dat de Vlaardinger alleen zijn biertje wil en verder niks. Wat een minachting voor de gemiddelde burger."
Van der Linden wil de beiaarddag niet helemaal loslaten. "Voor de toekomst ga ik bekijken of wij ons publiek op een andere wijze kunnen bedienen, zo nodig met bussen uit Vlaardingen naar een andere locatie. Dat doe ik met enige weemoed omdat de Vlaardingse Markt een unieke locatie is, gezegend met een fantastisch stel bewoners.''

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox