Foto: Britt Planken

Susan Ruiter: 'Het is hier gezellig, sfeervol en mooi'

Vlaardingen - Sinds Susan Ruiter vier jaar geleden naar Vlaardingen verhuisde, kan niemand om haar heen. Ze fleurt de Hoogstraat op met haar atelier/galerie vol vrolijke schilderijen en zoekt altijd naar manieren om mensen met elkaar te verbinden. Dat doet zij onder andere via het bestuur van winkeliersvereniging De Hoogstraatjes en - sinds kort - de lokale Rotary. Helaas heeft deze energieke kunstenares een klein stapje terug moeten doen, vanwege haar strijd tegen borstkanker. "De vooruitzichten zijn gelukkig goed, maar de behandelingen zijn pittig. Dit is dan ook mijn reden om haar even in het zonnetje te willen zetten", schrijft haar dochter Mandy, die Susan nomineerde voor deze rubriek.

Waar kom je vandaan?
"Ik ben geboren in Den Haag. Op mijn twaalfde verhuisden we naar Capelle, waar ik tot vier jaar geleden heb gewoond."

En toen opeens Vlaardingen?
"Ik zocht een pand waar ik kan wonen én werken. Dat vond ik aan de Hoogstraat. Mijn partner Ruud en ik wisten al dat we Vlaardingen leuk vonden, dus verhuizen was geen probleem."

Voel je je al een echte Vlaardinger?
"Ja, eigenlijk wel. Ik voel me hier heel thuis, véél meer dan in Capelle."

Wat kenmerkt deze stad?
"Ik vind het hier vooral gezellig, sfeervol en mooi. Vanaf het begin zijn we hier heel fijn ontvangen en we hebben in korte tijd veel mensen leren kennen. Het is altijd hallo, dag en een praatje. Daar kan ik heel erg van genieten. En het feit dat je zo in de natuur zit vind ik geweldig. Drie minuten en je loopt voor je gevoel op de Veluwe!"

Wat is je favoriete plek?
"Mijn atelier! Ik ben hier zo graag, baal altijd als ik weg moet. 's Ochtends om kwart voor zes zit ik al te schilderen. Dat zijn de lekkerste uurtjes! Als Ruud rond vier uur thuis komt, stop ik ook. Maar als hij even weggaat, glip ik snel mijn atelier in!"

Je bent heel snel na je verhuizing naar Vlaardingen als secretaris bij Winkeliersvereniging De Hoogstraatjes gegaan. Waarom?
"Om actief nieuwe mensen te leren kennen en omdat ik het belangrijk vind dat de Hoogstraat uitstraling heeft en gezellig is. Toen we hier kwamen waren de Hoogstraat en de winkeliersvereniging bijna op een dieptepunt. Vier jaar later is de vereniging geprofessionaliseerd en wordt het weer een leuk stukje! Ik krijg veel bezoekers van buiten de stad en het is altijd leuk om te horen hoe positief zij de leuke stukjes van Vlaardingen en de Hoogstraat ervaren."

De voluptueuze dames zijn je handelsmerk geworden. Hoe is dat begonnen?
"Ik ontwerp deze vrolijke dames al 23 jaar. Het werk van Fernando Botero heeft mij ooit geïnspireerd om dingen uit zijn verband te trekken. En ik houd van figuratief, kleur en humor."

Je bent ook lekker aan het experimenteren met ander werk, hè?
"Ik heb altijd heel veel ideeën die ik op een gegeven moment toch ga uitwerken. Onlangs zijn van een schilderij zeefdrukken gemaakt, die ik handmatig heb bewerkt waardoor er 25 unieke exemplaren zijn ontstaan. En ik ben bezig met een tweede bronzen beeld en zes kleurrijke beeldjes in kunsthars. Het smaakt naar meer!"

Ben je veranderd door de ziekte?
"Niet extreem veranderd, wel extra bewust dat mijn werk, naast mijn gezin, echt mijn alles is. Als ik zou weten dat ik volgende week doodga, zou ik liever nog een mooi schilderij maken dan op vakantie gaan. Soms denk ik: dat is wel erg. Maar ja, ik geniet er gewoon zo van!"

Wat is - naast talent - het geheim van Susan Ruiter?
"Ik ben ondernemend, mijn doel is dan ook om mijn bedrijf goed te runnen. Ik investeer in mijn product, onderneming en klanten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden