Logo grootvlaardingen.nl


Alex Boogers opende leescafé op 't Groen

Vlaardingen - Schrijver Alex Boogers heeft vorige week op het Groen van Prinstererlyceum het leescafé officieel geopend. Het leescafé is sinds deze week een vast onderdeel van het lesprogramma op 't Groen. Leerlingen kunnen intekenen voor het leescafé als mogelijkheid binnen de SWT uren in het Flexrooster. Zij kunnen gedurende 40 minuten in hun boek lezen of met de docent die beschikbaar is over een boek discussiëren. "Het leescafé heeft een duidelijke functie binnen onze school", aldus Harry Chambone, directeur van het Groen van Prinstererlyceum. "Het leesonderwijs heeft een belangrijke plaats op onze school. Naast de aandacht die het lezen in de reguliere lessen krijgt zijn we ook op zoek naar het plezier in lezen. We denken dat we met de opening van dit leescafé een bijdrage kunnen leveren aan dat leesplezier. Leerlingen kunnen onder schooltijd, op een rustige en ontspannen manier lezen."

Voor de opening van het leescafé heeft Alex Boogers een lezing gegeven, of zoals hij zelf zegt "een praatje gehouden", voor de mavo 4 leerlingen van de school. Dit kon in het kader van de workshops en / of talentklassen die onderdeel uitmaken van het Flexrooster waar de school dit jaar mee is gestart. Vorig jaar is hier al mee geëxperimenteerd o.a. door Europees bokskampioene Nouchka Fontijn een tweetal boksclinics te laten geven. Nu was het de beurt aan Alex Boogers.

Voor zo'n 75 mavo leerlingen vertelde hij over zijn jeugd in Vlaardingen en zijn ontwikkeling richting het schrijverschap. In de lessen Nederlands was de komst van de schrijver, van o.a. "Alleen met de goden", goed voorbereid. De boodschap die in het verhaal van Boogers naar voren kwam was dat gedwongen lezen meestal niet zo succesvol is. Het komt vanzelf een keer. Ergens ligt een verhaal of een boek op iedereen te wachten. Er komt een moment in ieders leven waarop hij of zij gegrepen wordt door een boek. Van jongs af aan komen we in aanraking met verhalen, van voorlezen bij het naar bed gaan, tot het verhalen vertellen aan elkaar in het basisonderwijs. In een vlammend betoog stak de Vlaardingse schrijver de leerlingen een hart onder de riem. Laat nooit iemand je vertellen dat je iets niet zou kunnen op basis van afkomst, huidskleur of verwachtingen. De leerlingen waren zichtbaar onder de indruk van zijn verhaal. Na afloop konden de leerlingen vragen stellen en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Alex Boogers heeft toegezegd dat hij graag nog een keer het leescafé bezoekt als een groep leerlingen een van zijn boeken gelezen heeft en daar met hem over van gedachten wil wisselen.

Deze week zijn op 't Groen de talentklassen gestart. De leerlingen hebben een keuze kunnen maken uit veertien verschillende mogelijkheden. In het aanbod zijn o.a. toneel, dans, beachvolleybal, klimwand, yoga, gitaarles, techniek, schaken en streetart.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox