Na de presentatie van haar boek zijn de emoties nog niet verdwenen bij schrijfster Christel Kerklaan (rechts) en haar vriendin Hilde Bolt. (Foto: Frans Assenberg)
Na de presentatie van haar boek zijn de emoties nog niet verdwenen bij schrijfster Christel Kerklaan (rechts) en haar vriendin Hilde Bolt. (Foto: Frans Assenberg) (Foto: Frans Assenberg)

'De kracht van taal is ongelooflijk groot'

Vlaardingen -  'Nu eens een keer geen persbericht voor een opdrachtgever, maar voor mezelf. Ik heb namelijk een roman geschreven.' Met deze moedige en krachtige woorden kondigde Christel Kerklaan de presentatie aan van haar boek dat de mysterieuze titel draagt 'God is even bezig'. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het echter geen roman met een evangelische of andere christelijke boodschap.

De Vlaardingse Christel Kerklaan (1972) heeft een eigen bureau met de welluidende titel 'Bliksem Communicatie' dat zich onder andere bezighoudt met tekst en taal, verhalen en het inspireren van mensen. Dat inspireren moet haar wel lukken want er waren allerlei leuke Vlaardingers op de presentatie van haar boek afgekomen. Het was wethouder Arnout Hoekstra die het eerste exemplaar in ontvangst nam. Het tweede boek was voor heer vriendin Hilde Bolt. Het tijdens dergelijke presentaties toespreken van familie en vrienden is vaak een zware opgave. Ook nu kwamen emoties daarbij goed los hetgeen de bijeenkomst een intiem en sociaal karakter gaf. Over haar boek zei de schrijfster: "Ik wilde vroeger altijd al een boek schrijven over alle anekdotes die ik had meegemaakt, maar al schrijvende werd het ineens een boek met een verhaal en hoofdpersonen. Het ging een eigen leven leiden. Ja, het is gewoon echt waar: als je schrijft gaat het verhaal met jou aan de haal. Nee, ik wist eigenlijk niet dat ik een roman kon schrijven." Haar boek is redelijk autobiografisch en volgens de uitgever, die buitengewoon lovende woorden over de inhoud van het boek sprak, heeft het kansen een groot succes te gaan worden. Hij zag er een film in.

Volgens Kerklaan gaat het om de grote levensthema's zoals "je authentieke pad, kun je wel of niet op een God leunen? Dat soort vragen zijn in mijn boek wel autobiografisch. De verhaallijn is verzonnen." Haar schrijfstijl is losjes en heeft ondanks die levensthema's een prozaïsch karakter. Het verhaal gaat over Eva van Lansbergen die een ingewikkeld jeugd en achtergrond blijkt te hebben en na de dood van haar vader haar rustige leven als werknemer inruilt voor een onbekend avontuur met vele verrassende ontknopingen. De kersverse romanschrijver houdt ervan verhalen te vertellen: "Het hele leven bestaat uit verhalen, in welke vorm dan ook. Met tekst kun je raken. De kracht van taal is ongelooflijk groot." Kerklaan is wel verrast door de reacties, die zij inmiddels van anderen heeft gekregen op haar boek: "Alsof ik net bevalling heb gegeven aan een basketbal! En nu kan iedereen ermee spelen." Christel is met haar opvallende boek nu ook toegetreden tot de rij Vlaardingers die een niet-historisch boek publiceren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden