J. van Ekelenburg, K. Stam, J.  Vink, J. Ball, A. Stolk, M. de Brabander, C. van Campenhout, H. Vermeer, F. Hoogendijk, G. Karnaat, J.Weerheijm, P. Ruigrok, en vele anderen hadden het juist. (Foto: Met dank aan Oud Vlaardingen)
J. van Ekelenburg, K. Stam, J. Vink, J. Ball, A. Stolk, M. de Brabander, C. van Campenhout, H. Vermeer, F. Hoogendijk, G. Karnaat, J.Weerheijm, P. Ruigrok, en vele anderen hadden het juist. (Foto: Met dank aan Oud Vlaardingen)

Historisch Vlaardingen: Zware preken en lachdagen in de Dijksteeg

VLAARDINGEN - De foto van deze week was even puzzelen, eerst dacht ik aan de Peperstraat/steeg maar het moest toch de Dijksteeg zijn met het trappetje naar de Maassluissedijk, schrijft Jan Imhoff. "De foto is genomen vanuit de Schoolstraat/hoek Westnieuwland."

Wim Daalmeijer: "Op de hoek van de Schoolstraat en de Dijksteeg zat de tassenwinkel van Van Delft en op de hoek van het Westnieuwland en de Dijksteeg zat Verhulst de fietsenmaker, voorheen de wagenmakerij. Dit werd later verdeeld in fietsenstalling van het Stadhuis en loodgietersbedrijf van de Fa. Sas, waar ik met plezier heb gewerkt."

Kees Verhulst: "De Dijksteeg werd in de 18e eeuw Rietdijkstraat genoemd. Het was en is nog steeds een belangrijke verbindingsweg voor de bewoners van de Vettenoordsepolder naar de winkels in het centrum. Pal tegenover het huisje geheel links liet mijn vader in 1923 een voor die tijd grote wagenmakerij bouwen waarvoor mijn oudere broer de eerste steen legde.

'Door stadssanering rond 1970 kreeg de Dijksteeg een ander aanzien door sloop van alle bebouwing. Westelijk kwam de Vlaardinger Hout met woningen en een parkeergarage met dakpark.

Snoeptrommel

Beppie Swaneveld: "Ik liep er vaak toen ik 7-8 jaar oud was. Er woonde een mannetje bovenaan ik denk ongeveer 75 jaar oud, hij deed zijn best alle kinderen blij te maken met een trommeltje met snoep\koekjes. Hij. Had hele rood doorlopen ogen dat deed schrikachtig aan, andere kinderen zeiden hij is erg lief hoor!

W. A. van der Giessen: "Rechts de klompenschool waar mijn broers les kregen van meester Piet Halkens. Ik liep er vaak om naar de Sunlight te gaan."

Joop van Steensel over de Dijksteeg: "In het laatste huis boven aan de steeg, daar woonde huis schilder Brobbel. Links na het trappetje zie je nog net het pand van de Fietsenmaker Brobbel. Rechts boven aan de dijk kan je nog net het pand van Garage Romijn zien. Bij de gaslantaarn rechts was een soort steegje waar een bekende Vlaardinger woonde 'Glien de Gladiool'."

Lichter laaie

Marius Vrij: "Ik heb daar fijne herinneringen aan uit mijn jeugd. Dat trapje ben ik veel op en af geweest. Met vrienden vele malen doorgelopen. Ik heb jaren in de Markgraaflaan gewoond."

Wim Daalmeijer: "Er woonde ook een oude man, Jan Brouwer. Zijn linker oog hing half uit zijn oogkas. Als het 's winters koud was, moesten wij nogal eens het hout uit de houtkachel trekken, want dat stak er soms een meter uit en stond dan in lichter laaie.

"Hij kon amper lopen, maar als hij zijn AOW had gehad, dan was hij zo dronken, dan danste hij met beide benen van de grond. Als hij nuchter was, had hij twee stokken nodig om overeind te blijven. Iedere dag was een lachdag."

Ger van der Borden woonde er als kind op nr. 16. Dat was boven de kistenmakers werkplaats van Van den Berg, ongeveer in 1952 tot 1956."

Klompen

Mevrouw Bas: "Er was een kerk waar ik naartoe ging. Ik herkende het trapje de dijk op. Het was een leuk straatje waar ik heel wat voetstapjes heb gezet. Ook herinner ik me de tassenwinkel van Van Delft waar je een tas kon laten repareren of een nieuwe winkel kon kopen."

Pieter Borsboom: "Het was echt een drukke passage steeg voor de bewoners van de Vettenoordse Polder, om zo snel mogelijk in het centrum der stad te komen. Reeds liep ik daar op mijn klompjes naar de kleuterschool die aan het Westnieuwland was gelegen.

Mooie plakkertjes

"Toen ik 3 jaar was (in 1922) zei mijn oudere broertje: 'Als de school uit gaat moet je direct naar huis komen, want nu weet je de weg wel! Ik woonde in de PKD, tegen de Parallelweg aan, dus een eind lopen, maar dat was in dien tijd gewoon, want er waren nog geen auto's.

In de Dijksteeg zag ik altijd dezelfde mensen: de familie Reinhout. Op de hoek onder de lantaarn aldaar woonde de familie Lamers . Grote jongens, zij gingen bij mij op de lagere school."

Beppie Swaneveld: "Ook herinner ik me Dorsman Ode met een winkeltje met mooie plakkertjes en kinderpostpakketjes. Die gebruikte ik voor de zondagschool penvriendinnen. Ik heb nog een kaft van een mapje ik doe de foto erbij."

Tranen

Arie Aalders: "Het was voor mij het pad naar de Kerk vanaf de Prins Hendrikstraat. Bij de regenpijp links af en je stond voor een grote haldeur van een wagenmakerij.

"Daarboven werd gekerkt. Via een hevig krakende trap ging je naar een zolder waar ds. van Vliet iedere zondag zware preken hield over hel en verdoemenis.

"Hij wist zijn gemeente tot tranen toe te bewegen. Als kleine jongen keek ik wel eens hoe velen met zakdoeken en eau de cologne hun gezichten zaten te deppen."

Nieuwe oude foto

En waar is dit (foto onder) of welk herinneringen koester u? Reacties uiterlijk vrijdag naar redactie.gv@persgroep.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden