<p>Vlaardingse sportscholen klappen op 12 mei voor zorg bij Franciscus Gasthuis & Vlietland.</p>

Vlaardingse sportscholen klappen op 12 mei voor zorg bij Franciscus Gasthuis & Vlietland.

(Foto: )

Sportscholen klappen voor de Zorg op 12 mei

Morgen 12 mei is de ‘Internationale Dag van de Verpleging’. Een bijzonder moment om het zorgpersoneel extra in het zonnetje te zetten, vinden wij. Dat hebben zij meer dan verdiend na dit helse coronajaar.

Vlaardingen - “Namens 200 deelnemende sportscholen gaan wij morgen het zorgpersoneel bedanken bij negen ziekenhuizen in Nederland en België onder het motto ‘sportscholen bedanken de zorg’. Dat doen wij met bloemen en een dansworkout. Ook wordt een vitaliteitsvoucher aangeboden aan het personeel, waarmee ze weer nieuwe energie kunnen opdoen. Na de aftrap op 12 mei wordt de actie uitgerold over het hele land.

In de regio Zuid Holland vindt het spreekwoordelijke applaus plaats bij het Sint Franciscus Gasthuis in Schiedam rond 09.45 uur bij de hoofdingang buiten. Dans, bloemen en vitaliteitsvouchers worden in ontvangst genomen door Niels Honig, lid van de Raad van Bestuur, artsen en verplegend personeel van het Sint Franciscus Gasthuis.

Vorig jaar werden zorgmedewerkers nog als helden gezien en werden ze onthaald met applaus en gebak. Dat geluid is verstomd. Het lijkt alsof de inzet van het verplegend personeel steeds meer als het ‘nieuwe normaal’ wordt beschouwd. “Dat is ook de reden dat wij actie ondernemen en dat kunnen wij goed”, aldus Juliën van der Slikke, sportschoolhouder in Lienden en één van de initiatiefnemers.

Opkikker

“De zorg verdient een opkikker en positieve aandacht, juist op zo’n speciale dag. Ik ga op 12 mei met mijn team naar het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel en we verzorgen buiten een spetterende dans workout. Dat is onze manier om te klappen voor de zorg. Ik hoop ze zo een glimlach te bezorgen. Met de vitaliteitsvoucher kunnen de ziekenhuismedewerkers na dit loodzware jaar aan hun conditie en kracht werken. Wat we zeker van deze periode hebben geleerd is dat fysieke weerbaarheid belangrijk is om de impact van het coronavirus op de gezondheid te verkleinen”, aldus Van der Slikke. 

Met de actie wil de sportbranche ook de gevaren laten zien van inactiviteit in deze crisis. Terwijl de ziekenhuizen en IC’s overvol zijn en de zorg kraakt, toont een studie onder bijna 50.000 personen - gepubliceerd in het vakblad British Journal of Sports Medicine - aan dat fysieke inactiviteit de grootste risicofactor is om na een COVID- 19 besmetting in het ziekenhuis of op de IC terecht te komen. Leefstijlziektes als overgewicht, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaataandoeningen maken mensen extra kwetsbaar. Fysiek actieve personen hebben 73% minder kans om met COVID-19 op IC terecht te komen. Fysiek fitte personen hebben 2,5 keer minder kans om te overlijden aan COVID-19. Fysieke achterstand blijkt dus een zwakke schakel in onze samenleving te zijn.

Dr. Stefan van Rooijen, oprichter van ‘Fit4Surgery’ en initiatiefnemer van het gezondheidsprogramma ‘Fit4Life’ vindt het mooi dat de ziekenhuismedewerkers op deze manier bedankt worden. Hij kijkt ook naar de toekomst. “We moeten echt nadenken over deze gezondheidscrisis. Het afgelopen jaar is de zorg op een dramatische manier overbelast geraakt. Door meer de nadruk te gaan leggen op preventieve gezondheidszorg en leefstijlverbetering kunnen we ervoor zorgen dat wij in de toekomst beter voorbereid zijn”, aldus Stefan van Rooijen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden