<p>De Wokkel gefotografeerd en ingestuurd door Peter Beekenkamp.</p>

De Wokkel gefotografeerd en ingestuurd door Peter Beekenkamp.

(Foto: Peter Beekenkamp)

Kort nieuws en de online krant

Weidevogel niet wegjagen

VLAARDINGEN - De aanleg van een warmteleiding tussen Vlaardingen en Den Haag kan beter volgens de Midden-Delfland Vereniging en heeft daarom een zienswijze ingediend. De Midden-Delfland Vereniging vindt de oversteek van de wamteleiding via het eco-aquaduct een kwetsbaar punt en ziet die oversteek het liefst gaan via het dak van de Ketheltunnel. De Gasunie wil via de leiding industriële restwarmte uit de Rotterdamse haven transporteren naar huishoudens in onder andere Vlaardingen. De 23 kilometer lange leiding van twee buizen met 90 centimeter doorsnee komt in de grond te liggen langs de A4. De Midden-Delfland Vereniging ondersteunt het duurzame doel van deze warmteleiding door het benutten van restwarmte om het gebruik van fossiele energie voor de verwarming van huizen te verminderen. “Maar het duurzame doel is geen vrijbrief om onzorgvuldig om te gaan met het Midden-Delflandgebied. Wij vinden dat de aanleg een stuk beter zou kunnen”, aldus voorzitter Koos Karssen. Midden-Delfland staat bekend om zijn weidevogelstand en het is ook de bedoeling van de Gasunie om de weidevogels vooraf weg te jagen, zodat zij niet gaan nestelen in de buurt van de werkzaamheden. De vereniging wil dat er helemaal niet in het broedseizoen van de weidevogels wordt gewerkt.

De Wokkel niet geschilderd

VLAARDINGEN - De eerder toegezegde schilderbeurt in 2019 van de Wokkel, de brug over de Vlaardingervaart, is nu doorgeschoven naar 2026. Daarover heeft gemeenteraadslid Marieke Thommis van het CDA technische vragen gesteld aan wethouder Bart de Leede. De CDA-politica krijgt te horen, dat uit inspectie blijkt, die om de vijf jaar wordt gehouden, dat de constructie van de brug in goede staat is, alleen het schilderwerk is licht verkleurd, maar dit heeft geen effect op de technische staat en de constructie van de brug, maar zal alleen de esthetische waarde vergroten. Verder krijgt Marieke Thommis te horen dat de brug niet voldoet aan de twee o’s als het gaat om onvermijdbaarheid en onuitstelbaarheid. De geraamde kosten om de brug weer een fris tintje te geven worden begroot tussen 215 en 250 duizend euro en zijn veel hoger dan destijds gepland. Het is nu meegenomen in het vast te stellen beheersplan en staat voor 2026 op het programma.

Verhalen over Damco

VLAARDINGEN - Museum Vlaardingen is op zoek naar oud-werknemers die gewerkt hebben in de fabriekshallen van Damco. Damco was een Vlaardings bedrijf dat gespecialiseerd was in het maken van amandelspijs en marsepein. Daarnaast produceerde Damco producten als bakmeel, broodvetten en andere grondstoffen voor de brood- en banketbakkerij. Sinds 2012 is het bedrijf overgenomen door Royal Steensma. Om meer te weten te komen over de werkzaamheden en de sfeer binnen dit Vlaardingse bedrijf is het Museum Vlaardingen op zoek naar fabrieksarbeiders die over hun tijd bij Damco willen vertellen. Het gaat om werknemers die bijvoorbeeld gewerkt hebben in de expeditie of de kokerij, bij de marsepein- en spitsbewerking of sorteerwerkzaamheden hebben uitgevoerd. Alle verhalen zijn welkom bij het Museum Vlaardingen en kunnen gezonden worden naar: f.dehoog@museumvlaardingen.nl..

Bekijk de online krant via https://hoogvlietalbrandswaard.debotlek.nl/krantenarchief

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden