<p>Hendrik van der Mark aan boord van een van zijn schepen.&nbsp;</p>

Hendrik van der Mark aan boord van een van zijn schepen. 

(Foto: Collectie Van Minnen )

Boek over Vlaardingse zeeman

Van de opa van fotograaf Paul Meuldijk, Hendrik van der Mark, is onlangs een boek verschenen. Daarvan zijn er twintig verschenen maar niet te koop. Een neef van Paul verzorgde deze publicatie die als basis heeft een dagboek van Van der Mark. Bijzondere verhalen.

Door Frans Assenberg

Vlaardingen - Hendrik van der Mark werd geboren in 1893 en was de zoon van taander en boerenknecht Jan van der Mark en Huiberdina van ‘t Woudt. Zij woonden in de boerderij Meewoning aan de Broekweg in Vlaardinger-Ambacht. 

Hendrik trouwt met Wijntje Koppenol en ze krijgen vier dochters. Na zijn ontslag bij scheepswerf Furness vind Hendrik werk bij de Rotterdamse Lloyd als scheepstimmerman. 

Hij wil gaan varen (’Ik doch: dat is wat voor mijn.’) maar Wijntje wil het niet. Hij gaat toch en dat zal verstrekkende gevolgen voor hem hebben want hij vaart meer dan 25 jaren. 

Hendriks eerste reis begint op 13 oktober 1923 op de s.s. (stoomschip) ‘Soerakarta’ en gaat naar Java in Nederlands-Indië. In maart 1925 is hij weer bijna thuis maar het stormt en sneeuwt bij de Nieuwe Waterweg. 

De sneeuw belemmert de kapitein en de loods het zicht op de Noorderpier bij Hoek van Holland. Het schip kan niet terug en schuift met de voorsteven op de stenen berm van de pier. 

De toegesnelde sleepboot ‘Schelde’ kan de Soerakarta niet vlot trekken, de tros breekt waardoor de Schelde op de kant wordt gedrukt. Met de grootste moeite worden de bemanningen gered op acht van de sleepboot na die het niet overleven.

Hendrik is op zee in zijn element en is door zijn functie onderofficier scheepstimmerman ‘Baas Kajoe.’ Hij is voor veel verantwoordelijk waaronder het opzetten van een zwembad voor de passagiers die meevaren op de Kota-boten: ‘Op de lndise Ocean was het prachteg weertje. 

‘Het word met de dag nu warmer. Ik hebt het zwembad weer opgebouwt en afgetimmert; en nu word er weer lusteg gezwommen. Dat is een genot hoor, voor de passagiers. Er gaat 28 ton water in. De dekzoutwaterslang legt er heel de dag in. Dus blijft het water vers.’

Groene zeep

Bovenop zijn gage verdient hij nog wat bij door met groene zeep kleren te wassen. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt kan het schip waarop hij dan vaart niet terug naar Nederland. Meer dan vijf jaar is de Vlaardinger van huis en maakt veel mee waaronder oorlogshandelingen. 

Het valt niet mee: ‘Ik ben nu al groot 3 jaar van huis vandaan. Hoe zulle ze het thuis maken‚ die arme vrouw en mijn kinderen en mebi (’may be’) schoonzoons? Ik geloof wel dat de German in 1943 totaal verslagen word. Ja zelfs zoo erg verslagen‚ dat die Herren nooit meer op kunne reizen. Ze moete dat Herrenvolk nu maar voorgoed uitroejen, die rasmoordenaars.’ Pas na de bevrijding sluit hij zijn gezin weer in de armen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden