<p>Charlotte van der Hoek droeg tijdens de dodenherdenking een gedicht voor dromen van een mooie wereld.&nbsp;</p>

Charlotte van der Hoek droeg tijdens de dodenherdenking een gedicht voor dromen van een mooie wereld. 

(Foto: Ada Onderdelinden )

‘4 mei: Laten we dromen dat morgen vrede wordt geboren’

‘4 mei: Laten we dromen dat morgen vrede wordt geboren’, het was de laatste zin van het gedicht dat Charlotte van der Hoek voordroeg op 4 mei op de besloten dodenherdenking in de Windwijzer. Slechts dertig afgevaardigden van van elf Vlaardingse organisaties, legden na de korte plechtigheid een krans of bloemstuk bij het Bevrijdingsmonument op het Verploegh Chasseplein.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – Het gedicht van Charlotte van de Hoek, dat zij samen met Bram Keizerwaard, had geschreven, maakte veel indruk. Het was een weergave van de gevoelens, die bij een groot deel van jeugd leeft.

Gedicht

“Natuurlijk is er soms een traan, verdriet of een zucht. Maar dat geeft eigenlijk ook wel eens wat lucht. En toch... Zie ik beelden en hoor ik verhalen. Van kinderen die niet zelf hun lot kunnen bepalen. Kinderen ver weg én kinderen dichtbij. Die altijd moeten ervaren: “wij tegen zij”, droeg Charlotte van der Hoek voor om te eindigen met “We denken vandaag met 2 minuten stilte, met bloemen, met een gedicht aan de mensen die ons, onze vrijheid gaven én aan een ieder die nu voor geweld niet zwicht.” Ook burgemeester Bas Eenhoorn legde het accent op discriminatie en geweld met de woorden.

Polarisatie

“Hoe is het mogelijk? Hoe zit de mens toch in elkaar? Waarom duikt in elke samenleving, ook helaas in onze Vlaardingse, die afkeer van de ander op? De ander die verschilt van de meerderheid qua godsdienst, qua geaardheid, qua kleur. Hoe komt het dat het akelige discrimineren, de moslim-haat, het antisemitisme, het verzet tegen een diverse samenleving steeds weer de kop op steekt? 

Waarom hebben we geen ruimte voor elkaar? Waarom die vreselijke racistische woorden, woorden die het begin zijn van geweld. Onze samenleving moet weerbaar zijn tegen die toenemende polarisatie, maar we zijn het onvoldoende. We zijn bang voor die ander en dus vallen we aan?”

Om te eindigen met. “4 mei is de dag om stil te staan bij de moord op, ook Vlaardingse, burgers. Burgers, gewone mensen zoals u en ik, die om hun religie, ras en geaardheid werden gedood. Vandaag moeten wij opstaan tegen het gebrek aan verdraagzaamheid, die overal onder druk lijkt te staan.”

Een samenvatting van de dodenherdenking in de Windwijzer en de kransleggingen zijn terug te zien op de website van de gemeente Vlaardingen en van de Stichting Nationale Gedenkdagen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden