Foto: pr

De bijl van Jules

Het tekort van ruim 8 miljoen op de gemeentelijke jaarstukken van vorig jaar is als sneeuw voor de zon verdwenen en in een positief resultaat uitgedraaid van ruim 5 miljoen euro. Snapt u het nog. Ik niet. De vorig jaar nieuw aangetreden wethouder van financiën Jules Bijl lijkt gouden handjes te hebben. 

Dit is toch niet uit te leggen aan je stadgenoten, maar de wethouder schroomt niet om dat toch te doen. Enerzijds laat hij weten komt dit door de coronapandemie, waardoor er minder is uitgegeven en anderzijds door een andere mindset, dus een andere manier van denken en kijken naar de cijfers. En dat laatste konden zijn voorgangers blijkbaar niet, vraag ik mij dan af. 

En wat voor onrust heeft dit allemaal niet opgeleverd. Hebben de ambtenaren van de Provincie ook zitten slapen toen zij Vlaardingen onder financiële curatele zetten. Als gemeenteraadslid zou ik mij ook flink in de maling genomen voelen als ik deze cijfers onder ogen zou krijgen. Uren, dagen ja zelfs maanden is er gedebatteerd in de gemeenteraad om te komen tot noodzakelijke bezuinigingen. 

Onnodige onrust en ergernis in de stad, waar verenigingen te horen kregen dat zij geen geld meer kregen. Het was er niet. Mij schieten de protesten van de hardwerkende mannen en vrouwen van de Heemtuin en de Kinderboerderij te binnen. Zij gingen de straat op om handtekeningen te verzamelen om deze voorzieningen te behouden. Maar tevergeefs. Sluiting dreigde en alle zeilen werden bijgezet om de politiek er van te overtuigen dit niet te doen. 

Was allemaal niet nodig geweest. Want ik neem nu aan, dat met dit positieve resultaat van 5 miljoen euro de Heemtuin en Kinderboerderij financieel geholpen kunnen worden. Of bijvoorbeeld met dit overschot, ik noem maar een zijstraat, de Wokkel, de iconische brug over de Vlaardingervaart, nu wel snel geschilderd kan worden en er niet gewacht hoeft te worden tot 2026. 

Er zal wel een addertje onder het gras zitten, of is het alvast een voorschot op de komende gemeenteraadsverkiezingen, om ons als kiezer mild te stemmen. Ik hoop niet dat Jules Bijl de botte bijl heeft gehanteerd...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden