<p>De huisartsen Wilfried Salomons (links) en Johan Brouwer zijn begonnen met het vaccineren van de pati&euml;nten.&nbsp;</p>

De huisartsen Wilfried Salomons (links) en Johan Brouwer zijn begonnen met het vaccineren van de patiënten. 

(Foto: Peter Spek)

Vlaardingse huisartsen begonnen met het massaal vaccineren

De huisartsen in Vlaardingen zijn afgelopen week massaal begonnen met het vaccineren van hun patiënten tegen het coronavirus. Ook het al sinds februari ingerichte voormalige Unilevergebouw aan de Olivier van Noortlaan voor het vaccineren wordt nu alvast door vijf huisartsenpraktijken uit de haringstad gebruikt als priklocatie.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN - Bij de huisartsenpraktijk Copenhaege van de huisartsen Wilfried Salomons en Johan Brouwer, was de sfeer vorige week donderdag en vrijdag ontspannen en rustig. Wilfried Salomons had een eigen systeem bedacht om zijn patiënten op een ontspannen manier te laten vaccineren.

Biatlon

“Onlangs zag ik op televisie een biatlon, een wedstrijd in combinatie met langlaufen en schieten, maar mijn aandacht trok vooral de manier waarop de deelnemers, zonder elkaar te hinderen, hun sport konden uitoefenen. Ik heb dit systeem verwerkt in mijn praktijk. Bij binnenkomst krijgen de patiënten een nummer van een stoel aangewezen en moeten daar het informatieformulier invullen. 

“Na het prikken nemen de patiënten dezelfde stoel weer om de 15 minuten rust in acht te nemen. Pas als het nummertje weer is ingeleverd kan de volgende patiënt daar plaatsnemen. Op deze manier ontstaat er geen lange rij wachtenden”, zegt Wilfried Salomons tevreden. Met acht medewerkers heeft hij vorige week ruim 550 patiënten gevaccineerd.

Onrust

“De opkomst was ruim zeventig procent, de overgebleven vaccins gebruik ik in de komende weken om patiënten die niet naar de huisartsenpraktijk kunnen komen thuis te vaccineren.” De Vlaardingse huisarts moet erkennen dat er de nodige onrust is ontstaan over het AstraZeneca-vaccin. 

“Ik zeg tegen mijn patiënten dat de voordelen zonder meer opwegen tegen de nadelen. De testen zijn uitgevoerd op een veel kleinere schaal dan dat er nu gevaccineerd wordt en dan kunnen deze situaties zich voordoen.”

Unilevergebouw

Afgelopen zaterdag zijn vijf huisartsen begonnen met vaccineren in het voormalige Unilevergebouw aan de Olivier van Noortlaan. De huisartsen zijn de eerste gebruikers van die locatie. Naar verwachting neemt de GGD de locatie in mei in gebruik. 

Vanaf dat moment kunnen mensen die niet door de huisarts gevaccineerd worden na een uitnodiging van het RIVM een afspraak maken voor een vaccinatie op de Vlaardingse locatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden