<p>&quot;In deze moeilijke tijd van corona moeten we ook de &#39;bright site of life&#39; blijven zien, en positief blijven. Als ik zie hoe onze ondernemers en inwoners er het beste van proberen te maken maakt me dat trots&quot;, aldus waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn.</p>

"In deze moeilijke tijd van corona moeten we ook de 'bright site of life' blijven zien, en positief blijven. Als ik zie hoe onze ondernemers en inwoners er het beste van proberen te maken maakt me dat trots", aldus waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn.

(Foto: )

De kracht van een positieve stad

Vlaardingen doet het een stuk beter dan veel mensen denken, oordeelt waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn. Met 45 jaar ervaring in het openbaar bestuur en drie jaar burgemeesterschap in Vlaardingen heeft hij recht van spreken.

door Britt Planken

VLAARDINGEN - Het is vrij zeldzaam dat iemand na een periode elders voor de tweede keer burgemeester wordt van een stad, laat staan van een gemeente die steeds zo negatief in de belangstelling staat. Toch zei Bas Eenhoorn in 2019 volmondig ja op het verzoek om terug te keren naar de Haringstad en hier als waarnemend burgemeester opnieuw orde op zaken te stellen. “Ik vind het geweldig om weer terug te zijn, het was een soort thuiskomen!”, zegt hij. Eenhoorn bekijkt de stad op zijn manier en trekt zijn eigen conclusies. Zo negatief als de beeldvorming over Vlaardingen is, ervaart hij het zelf niet. Wel maakt hij zich oprecht zorgen over het effect van de negatieve stemming en berichtgeving: “Binnen én buiten Vlaardingen heerst het beeld dat onze stad niet zo best wordt bestuurd. Dat er veel ruzie wordt gemaakt, weinig respect is en men elkaar in de weg zit. Het enige waar dat beeld toe leidt, is dat mensen de goede ideeën vergeten en nóg negatiever gaan kijken. Iedereen wil verbetering, maar leg vooral de nadruk op wat goed gaat.”

‘Als je positief en respectvol met elkaar omgaat bereik je meer’

Een positieve bril opzetten is iets anders dan feiten negeren. Maar met een opbouwende samenwerking kom je verder, zo weet Eenhoorn uit ervaring. “Ik heb in mijn loopbaan veel gemeenten gezien en geleerd dat waar mensen respectvol en positief met elkaar omgaan en elkaar iets gunnen, men creatiever kan denken en meer bereikt. We moeten proberen om de polarisatie terug te dringen en het idee dat we een beroerde gemeente zijn niet langer accepteren.”

Niet alleen een breder blikveld helpt daarbij, ook verder kijken dan de komende jaren is essentieel. Een fijn stadscentrum bijvoorbeeld, vraagt volgens de bevlogen bestuurder om rigoureuze veranderingen. “Misschien moeten we overwegen om het Liesveldviaduct af te breken. Daar worden al uitvoerige discussies over gevoerd. We moeten nú de eerste stappen zetten, zodat het winkelcentrum over 15 jaar weer intiem en gezellig is. En laten we ook niet te snel zeggen dat iets niet kan. Alles begint met ambitie. Je gaat met die dromen naar bed, de volgende dag heb je een doel en ga je ermee aan de slag.”

Eenhoorn prijst de focus op woningbouw, het opknappen van oude wijken en het versterken van het sociaal domein. “Ik merk een enorme positieve energie om al die dingen aan te pakken. Cruciaal is de manier waarop je daarover communiceert. De toon is soms negatief terwijl de praktijk anders uitwijst. Er gaan genoeg dingen geweldig, dat moeten mensen óók weten!” Zijn laatste maanden als waarnemend burgemeester van Vlaardingen ziet hij positief tegemoet. “Ik rij nog steeds fluitend over de A4 van Wassenaar naar Vlaardingen. We zijn een prachtige historische haringstad en over een paar jaar staat deze gemeente er heel anders op!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden