Toekomst van Waaigat-panden op de Markt na verkoop onzeker


<p>De ombouw zou in september 2019 beginnen en een jaar laten klaar zijn.</p>

De ombouw zou in september 2019 beginnen en een jaar laten klaar zijn.

(Foto: Gerard S. Verver )

Toekomst van Waaigat-panden op de Markt na verkoop onzeker

Het zit de stad niet mee als het om het invullen van gezichtsbepalende gebouwen gaat. Zo duurde het meer dan een decennium voordat er concrete plannen op tafel kwamen voor eerherstel van de Sprij-panden. Zoveel tijd vergde de aanpak van het Hollandia-gebouw en Waaigat-erfenis op de Markt niet. Alleen, onthulde AD/Waterweg, zit er een weeffoutje in de uitvoering.

Door Gerard S. Verver

VLAARDINGEN - Aan de Oosthavenkade liggen de werkzaamheden stil en hebben de aanstaande bewoners de sloten gewisseld om te voorkomen, dat de aannemer er nog een stap binnen zet. 

Op de Markt is, in de panden van voormalig meubelverkoper Het Waaigat tussen Smalle Havenstraat en Hoogstraat iets anders aan de hand. Ze kregen een andere eigenaar, die (volgens het AD) meldde geen boodschap te hebben aan eerdere tussen de vorige eigenaar en Gay-Living contractueel vastgelegde afspraken.

‘Verkoop verraste ons’

‘Vlaardingen krijgt een LHBT-woonproject’, kondigde Gay-Living in juli 2019 op Facebook aan. ‘Wonen in een omgeving waarin je jezelf kan zijn, met gelijkgestemden om je heen.’ Dat project lijkt nu te stranden. 

Jan Nieuwenhuis van Gay-Living noemt het opmerkelijk, dat de oorspronkelijke eigenaar Hermon Erfgoed (“waarmee we een contract hadden afgesloten”) geen thuis geeft en in de aanloop naar de overdracht naar een nieuwe eigenaar niets van zich had laten horen. “De verkoop heeft ons totaal verrast. We hadden aanvankelijk een warm en hartelijk contact met de twee Hermon-directeuren. Dat verwaterde echter na het vertrek van één van de heren.” 

Overigens waren er al de nodige twijfels gerezen bij Gay-Living, nadat Hermon zich niet hield aan de afspraak om in september 2019 met de ombouw van de winkelpanden naar 17 appartementen (met een keuze uit 1, 2 of 3 kamers) te starten. “De intentie was om het een jaar later op te leveren. Al die tijd is echter geen spijker geslagen.”

Naar de rechtbank

Op de nu nog winkelramen hangen posters waarin de verhuur wordt aangekondigd. Daarvan is het nog niet gekomen. “De bedoeling was om daarmee direct na de start van de bouw te beginnen.” Of het er überhaupt van komt, is onzeker.

Gay-Living heeft een advocaat in de arm genomen en is naar de rechter gestapt. “We hebben een contract afgesloten. Daar willen we Hermon aan houden.” De rechter doet woensdag 24 februari uitspraak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden