Jan Driesen: ‘Ik ga vooral mijn patiënten missen’


<p>Neuroloog Jan Driesen wordt niet vergeten door zijn pati&euml;nten. Hij heeft zijn spreekkamer vol staan met cadeautjes.&nbsp;</p>

Neuroloog Jan Driesen wordt niet vergeten door zijn patiënten. Hij heeft zijn spreekkamer vol staan met cadeautjes. 

(Foto: Peter Spek)

Jan Driesen: ‘Ik ga vooral mijn patiënten missen’

Neuroloog Jan Driesen wist al op jonge leeftijd dat hij arts wilde worden. “Op de lagere school wilde ik al weten hoe het menselijk lichaam in elkaar stak. Dat fascineerde mij erg.” Nu na bijna 32 jaar gewerkt te hebben als neuroloog, eerst in het Holy Ziekenhuis en later in het Franciscus Vlietland, neemt hij op 1 maart afscheid bij het behalen van zijn pensioengerechte leeftijd.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN - “Inderdaad stond voor mij al op jonge leeftijd vast dat ik dokter wilde worden. Waar die drang vandaag kwam weet ik niet. In die periode ontleedde ik al dode beestjes. In ons gezin had niemand iets met de medische wereld, maar uiteindelijk zag ik kans om via de HBS, toegelaten te worden tot de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dat ging nog niet zo eenvoudig. Ik dacht te beginnen aan de opleiding, maar daarvoor werd ik uitgeloot. 

“Als tussenjaar koos ik voor de opleiding psychologie en in dat jaar maakte ik kennis met een neuroloog. Zijn verhaal raakte mij en toen wist ik het, ik wilde neuroloog worden”, zegt Jan Driesen in zijn spreekkamer in het Schiedamse ziekenhuis. “Wat ik ga missen, zijn voornamelijk mijn patiënten. In mijn vak heb je lang intensief contact met je patiënten en die contacten zal ik missen.” 

In de afgelopen jaren is er veel veranderd in de medische wereld. “En ook in mijn vak als neuroloog. Vroeger had je alle tijd om je patiënten te observeren om een juiste diagnose te stellen en dat is voor een neuroloog erg belangrijk. Tegenwoordig moet alles snel gaan en moet de diagnose gesteld worden vanaf een foto, daar heb ik wel moeite mee”, is zijn uitleg. 

Jan Driesen vertrekt als laatste neuroloog die nog in vaste dienstverband is van het ziekenhuis. “Tegenwoordig zijn het allemaal maatschappen of ZZP’ers die in het ziekenhuis werken, nee ik ben tevreden met mijn vaste maandelijkse salaris.” Maar Jan Driesen heeft in zijn periode in Vlaardingen en Schiedam wel wat neergezet als neuroloog. 

“Het is belangrijk dat een patiënt na het verlaten van het ziekenhuis ook goede zorg krijgt, met name in de verzorgingstehuizen en daar heb ik hard aan gewerkt en met succes, mag ik wel zeggen.” In 2001 is de Stroke Service tot stand gekomen waar Jan Driesen heel veel energie in heeft gestoken. 

“Een snelle opvang van de CVA patiënten naar onder andere het Zonnehuis voor een verdere revalidatie na een ziekenhuisopname is belangrijk voor een snel herstel”, zegt Jan Driesen. In 2002 stond hij aan de basis van de geheugenpoli in samenwerking met de Argos Zorggroep en het toenmalige RIAGG. Jan Driesen zorgde ook, met verpleeghuis Frankeland, voor het opzetten van een Parkinson-café in deze regio en het Alzheimer-café in het Zonnehuis.

Jan Driesen verliest zijn patiënten niet uit het oog als zij uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Op eigen initiatief gaat hij daarom nog wel eens langs bij zijn ex-patiënten die zowel in het Zonnehuis als in het verzorgingstehuis Frankeland liggen. Het tekent zijn betrokkenheid met zijn patiënten en met zijn vak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden