Geuzenvlag zal wapperen, maar Geuzenprogramma schuift jaar op


<p>Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn zou naar Vlaardingen komen, maar ze is beleefd afgebeld. Foto: Amnesty International.</p>

Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn zou naar Vlaardingen komen, maar ze is beleefd afgebeld. Foto: Amnesty International.

(Foto: )

Geuzenvlag zal wapperen, maar Geuzenprogramma schuift jaar op

Nu de jaarlijkse uitreiking van de Geuzenpenning op 13 maart niet doorgaat, heeft de organisatie van de Geuzenmaand besloten om het programma voor de maand maart in zijn geheel een jaar uit te stellen.

Door Kor Kegel

VLAARDINGEN – Kathleen Ferrier, voorzitter van Stichting Geuzenpenning, maakte bekend dat de penning mogelijk later dit jaar alsnog wordt uitgereikt. Dat zou passend zijn, juist omdat het tachtig jaar geleden is dat de Geuzen werden geëxecuteerd – maar de coronamaatregelen moeten de traditionele bijeenkomst in de Grote Kerk van Vlaardingen wel mogelijk maken.

Dat is nog niet duidelijk en Kathleen Ferrier noemt het niet ondenkbaar dat de uitreiking een jaar wordt overgeslagen. Het blijft belangrijk om er aandacht aan te besteden, “zeker in deze tijd,” zegt ze. “Vorige week is Joe Biden geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten op dezelfde plek waar twee weken eerder de democratie werd aangevallen. In dit soort tijden is het belangrijk om te blijven denken aan wat de Geuzen voor ons hebben gedaan.”

Dat heeft direct het bestuur van Stichting Geuzenmaand aan het denken gezet. Deze stichting zorgt jaarlijks voor activiteiten die de uitreiking van de internationaal gewaardeerde Geuzenpenning in Vlaardingen cultureel en beschouwelijk opluisteren. “Zonder uitreiking van de penning is er geen direct verband meer te leggen met onze activiteiten,” zegt het bestuur. Bovendien is het zeer de vraag of de coronamaatregelen in maart opgeheven zijn. Als dat niet zo is, zijn er geen activiteiten mogelijk met grotere groepen mensen. Het beste vonden we om het hele programma een jaar op te schuiven.”

Maar aan de vaste datum van 13 maart wil Stichting Geuzenmaand niet zomaar voorbijgaan. Er wordt op ingezet om de Geuzenmaandvlag op zo veel mogelijk plekken in Vlaardingen te laten wapperen. Geuzenmaandvlaggen kunnen tegen betaling van vijf euro worden verkregen via geuzenmaand@gmail.com

Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, zou de Geuzenmaand op dinsdag 2 maart aftrappen in De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95. Tegelijk zou de door Beaty Czetö samengestelde fototentoonstelling met als thema Vrouwe Justitia worden geopend. Beaty hoeft de digitaal bij haar binnengekomen foto’s nog niet te printen. Dat kan een jaar wachten. Lezingen, voorstellingen en exposities in Museum Vlaardingen, bibliotheek De Plataan en de Stadsgehoorzaal gaan ook een jaar de ijskast in. Toch jammer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden