Opvang in de Windwijzer is mooi succes


<p>Bezoeker Arie ondersteunt het hoofd van zijn vrouw Liset voor de foto. Foto: Frans Assenberg.</p>

Bezoeker Arie ondersteunt het hoofd van zijn vrouw Liset voor de foto. Foto: Frans Assenberg.

(Foto: )

Opvang in de Windwijzer is mooi succes

In verband met de lockdown zijn de reguliere activiteiten in De Windwijzer voorlopig stopgezet. Niettemin is er in het gebouw, op verzoek van de Gemeente Vlaardingen, een plek voor dagopvang.

Door Frans Assenberg

Vlaardingen - In de ochtenduren kunnen mensen, vaak zonder thuis, er van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 13.00 uur gastvrij terecht voor gratis koffie of thee, soep en brood. Er heerst dan een gemoedelijke sfeer. 

De afgelopen weken is een kleine toename van het aantal bezoekers te zien. Soms zijn er twee of drie mensen, op andere ochtenden bezoeken ruim tien mensen deze inloop. De Windwijzer is blij, samen met de dagbeheerders, dat een aantal vrijwilligers deze bijeenkomsten vorm geven. Het gebouw is er goed geschikt voor want in de grote zaal zijn de tafels en de stoelen ruim uit elkaar geplaatst. 

Bovendien zijn de vrijwilligers bekend met de gang van zaken en genieten de gasten veel aandacht. De bezoekers zijn ingenomen met deze vorm van onderdak. Zo is Richard er vaste gast en blij met deze mogelijkheid. Hij geeft aan dat hij als dakloze Vlaardinger in Schiedam is geboren en veel van de wereld heeft gezien. 

“Ik ben in het verleden kassenbouwer geweest maar ik kon niet wennen hier in Nederland. Ik heb ook een tijdje in het Vreemdelingenlegioen gezeten en deed ook mee aan missies. Er speelden toen veel andere dingen. Laten we het daarbij maar houden.” 

Richard behaalde een Mbo-diploma secretariaat en kwam van de drugs af. Hij verbleef in de noodopvang in Vlaardingen en is nu op zoek naar een huis. “Ik ben nu hier omdat mijn oma en opa Rooms Katholiek waren en ik mij aangetrokken voel tot de kerk. Ik ben hier omdat ik in God geloof en daarom wil in een kerk zijn. 

“Het is mooi dat deze kerk hiervoor kerk wordt gebruikt. Dat opvangen zouden ze met alle kleine kerkgebouwen moeten doen. Desnoods met kamers erin voor opvang. Het is ook mooi dat er mensen zijn die dit doen.”

Arie en Liset zijn ook inmiddels vaste bezoekers van deze tijdelijke opvang in De Windwijzer. Zijn genieten van de gastvrijheid en de gratis koffie en de lunch. Arie: “Wij zijn bijna tien jaar getrouwd en wonen in Schiedam. Zoals je kunt zien is Lisets nekwervel vergroeid. Dat is begonnen in 2018. Ze heeft altijd met kinderen gewerkt. Het kan wel worden verholpen met een stevige nekkraag, operaties zijn te link. 

“We zitten hier omdat we het gezellig vinden, met mensen om je heen. We gaan ook altijd naar de Groene Luiken op de Oosthavenkade. Door de corona is het nu alleen op vrijdag, donderdag en zaterdag open. Ik ben nu mantelzorger voor Liset. Zij zegt: Ik word nerveus van de problemen met mijn nek. Ik kan moeilijk uit de voeten en daarom wil ik graag naar buiten. De mensen zijn hier vriendelijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden