Vaart moet onbeschadigd blijven


<p>Het is inmiddels alweer ruim negen jaar geleden, dat er op de Vlaardingse Vaart met veel plezier geschaatst kon worden. Foto: Peter Spek</p>

Het is inmiddels alweer ruim negen jaar geleden, dat er op de Vlaardingse Vaart met veel plezier geschaatst kon worden. Foto: Peter Spek

(Foto: )

Vaart moet onbeschadigd blijven

Als de temperatuur zakt tot onder het vriespunt, geeft dat Vlaardinger Willem Poot een euforisch schaatsgevoel. En nog meer als er zich een dun laagje ijs vormt op de Vlaardingse Vaart, zoals vorig weekend. De Vlaardinger is een echte schaatsfanaat en dan vooral op natuurijs. “Wat zou het mooi zijn als wij nog een keer kunnen schaatsen op de Vaart en Vlieten”, dat is zijn vurige wens.

VLAARDINGEN – Maar de schrik sloeg hem vorig weekend om het hart. “Na twee nachten lichte vorst lag de Vlaardingse Vaart er als een spiegel bij. Het dunne laagje ijs haalde weer heel wat herinneringen op uit het verleden, als ik met vrienden mijn schaatsen onderbond en wij ons gereedmaakten voor een schaatstocht richting de Vlieten of het Westland. Maar wat schetst mijn verbazing. er was een pleziervaartuig door heen gevaren helemaal richting Vlietzicht en deze boot had een forse geul gevaren door het ijs. Mochten wij nog een ijsperiode krijgen, dan is zo’n actie natuurlijk funest voor een goede ijsvloer en wordt het ijsplezier van duizenden Vlaardingers verpest en dat is natuurlijk jammer”, is de ontboezeming van Willem Poot.

Schaatsplezier

En de Vlaardinger wil zo graag nog een keer die tijd terugzien van een feestelijk dichtgevroren Vlaardingse Vaart, waar jong en oud zich uitleven met schaatsplezier. "Ook in die tijd werden al felle discussies gevoerd als een melkschuit, juist in die ijsperiode, door de Vaart voerde en het ijs beschadigde, maar dat was noodzakelijk om de winkels in de haringstad te voorzien van melk, leuk was het niet, maar wel te begrijpen”, weet Willem Poot zich te herinneren.

Oproep

“De voorspellingen voor een langdurige ijsperiode zijn niet optimistisch, gezien de opwarming van de aarde, maar stel je voor dat het toch nog een keer gaat gebeuren, dan is het niet leuk dat een pleziervaartuig de ijspret gaat bederven, daarom mijn oproep om dat te voorkomen.”

IJsfeest

Willem Poot zou zo graag nog een keer die Vlaardingse Vaart dichtgevroren zien. “Het was een feest van herkenning en verbinding. Heel Vlaardingen liep uit.

Molentocht

"Schaatsliefhebber of niet, je wilde erbij zijn. Zelf was ik van de lange tochten. Al vanaf mijn vijfde was ik er te vinden. En als het ijs voldoende dik was, deed ik mee aan de Molentocht.”

Survivalrun

Willem Poot, ook actief als organisator van de Survivalrun in de Broekpolder, houdt altijd rekening met een ijsperiode. "Ik ben al 15 jaar lid van de Maaslandse IJsvereniging, die daar een landijsbaan heeft en al snel bij een vorstperiode de baan openstellen. Ik ben er dan als de kippen bij om mijn rondjes te rijden. Schaatsen laat mij niet los en ik hoop dat nog een keer te doen op de Vlaardingse Vaart", besluit Willem Poot hoopvol.

Schaatsfan of niet je wilde er gewoon bij zijn

Door Peter Spek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden