Column: Het Big Brother-pasje?


Foto: Regiosport Vlaardingen/Schiedam

Column: Het Big Brother-pasje?

Om de vuilniszak in de afvalcontainer te kunnen schuiven moet u binnenkort een pasje meenemen. Haha, ik zie het al gebeuren: u komt van zevenhoog en merkt bij de vuilnisbak, dat dat pasje nog boven ligt en gaat mokkend terug. Of toch niet?

Goeie vraag. Nou heb ik, vergeef het me, recent even bij de oosterburen gewoond. Daar zijn ze al ingeburgerd met zo'n afvalpas. Man, man, man. Wat maken ze er daar een troep van. Dat pasjessysteem wil namelijk ook wel eens haperen. Of erger, Irado is er niet altijd op tijd bij om de container te legen. Daar sta je dan met je donkergrijze plastic zak. Voor Jan met de korte achternaam. Een gezagsgetrouw burger als ik, loopt dan even naar de afvalbak een paar honderd meter verderop. Als één van de weinigen. Hele volksstammen hebben die wandeling er niet voor over, blijkt uit de berg zakken die er dan al naast ligt.

In ons dorpje langs het Scheur zal het niet anders gaan, voorspel ik. Zelfs nu er nog geen pasje is gaat het al fout. Niet alleen ik zie dat. Op social media klaagt een heel leger (overigens terecht) steen en been over de puinzooi, die anderen achterlaten. En dat wordt er, leert mijn glazen bol, met dat pasjessysteem vast niet beter op.

Ergens las ik, dat ons stadsbestuur er naar streeft de afvalberg te halveren. Hoe ze dat voor elkaar krijgen mag Joost weten. Toch niet door dat pasjessyteem? Zouden ze daarmee als een Big Brother, zoals ook al op sociale media wordt geopperd, gaan controleren hoeveel keer wij die container openen. Dan kom ik én andere hondenbezitters, net als eerzame burgers die, zoals collega Britt, tijdens hun wandeling zwervend plastic en blikjes ruimen, van een koude kermis thuis. Waarom? Omdat ik na een rondje met Diesel, het zakje hondenpoep in de afvalcontainer deponeer. Dan ziet Big Brother mij dat driemaal per dag doen. Word ik dan, terwijl Vlaardingen als één van de weinige gemeenten hondenbelasting vordert, ook nog eens aangeslagen voor extra huisvuil? Zoals dat ook die eerder genoemde eerzame burgers kan overkomen. Het zal toch niet waar zijn.

column van gerard s. verver

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden