De Korte voor altijd een Vlaardinger


<p>Als geboren Vlaardinger kijkt voormalig judobondscoach Chris de Korte regelmatig in de spiegel om te constateren dat hij hard gewerkt heeft en geluk gehad. Foto: Joop van der Hor</p>

Als geboren Vlaardinger kijkt voormalig judobondscoach Chris de Korte regelmatig in de spiegel om te constateren dat hij hard gewerkt heeft en geluk gehad. Foto: Joop van der Hor

(Foto: )

De Korte voor altijd een Vlaardinger

Chris de Korte, Vlaardingen en judo zijn al vele jaren aan elkaar verbonden. De credits hiervoor kunnen we geven aan Jan van Gorsel van de gelijknamige judoschool. Van Gorsel begon, net als Chris de Korte later, zijn school in een garagebox achter fotograaf Engels en later aan de Kethelweg in Vlaardingen. Dit bleek een kweekvijver voor talent die veel beroemde namen heeft voortgebracht waaronder dus ook voormalig bondscoach van Nederland Chris de Korte. Niet alleen Chris de Korte maar ook Richard de Bijl en Mark Huizinga keerden later terug naar Vlaardingen om als gastdocent les te geven bij judovereniging Kai in Sportcentrum Polderpoort aan de Watersportweg 11

door Joop van der Hor

VLAARDINGEN - Corona of geen corona, Tai Chi master en judoleraar Chris de Korte (9e Dan) is dagelijks - verantwoord - te vinden in het door hem opgezette Sport- en gezondheidsinstituut De Korte aan de Middenbaan Zuid 402 in Hoogvliet. Het is echter de stad van de Haring- en Bierfeesten, Rita Young en Sandy Struijs welke de basis heeft gelegd voor zijn succesvolle carrière als judobondscoach van Nederland.

Op 13 januari heeft De Korte de leeftijd van 83 jaar aangetikt. Draai dat getal om en je hebt zijn geboortejaar. Chris is geboren aan de Markgraaflaan 18 in Vlaardingen als enig kind van Henk en Berta de Korte, echte ‘Haringkoppen’. “Mijn pa was bedrijfsleider in een machinefabriek en mijn moeder een lieve zorgzame vrouw die krantjes rondbracht. Dat laatste bracht ons gezin behoorlijk in gevaar want het was oorlog en die krantjes waren illegaal, daar stond een zware straf op. Ze werd dan ook opgepakt en ik moest afscheid van haar nemen. Ze zou naar het Oranjehotel, de gevangenis in Scheveningen gebracht worden en, net als zoveel verzetsmensen, op transport gezet worden naar een concentratiekamp. Op het hoofdkwartier van de SS aan de Heemraadsingel in Rotterdam werd ze verhoord door een SS kolonel. Ze sprak drie talen vloeiend, waaronder Duits maar dat verdomde ze. De SS’er vertelde dat daags ervoor zijn moeder in Duitsland was overleden. In het Duits condoleerde ze hem. Dat maakte indruk en na 3 kwartier stond ze op straat. Ik had veel weg van haar want ik pikte broodbonnen bij de bakker zodat we wat extra’s te eten hadden. Ik heb goede, eerlijke, rechtvaardige ouders gehad. Wat ik van hen heb geleerd heb ik geprobeerd op mijn eigen zoons Bas en Willem over te brengen. Ik denk dat dit wel gelukt is. Het zijn allebei goeie jongens met een groot gevoel voor rechtvaardigheid, net als hun moeder Josefien.”

Gorsel, Bijl en Huizinga

Chris behaalde in 1958 als een van de eersten in Nederland de zwarte band. Op jonge leeftijd reisde hij met de Trans-Siberië Express per spoor richting Japan. In Kioto trainde hij een jaar lang. De technieken en de discipline van de Japanse judoschool bracht hij vervolgens in Nederland in de praktijk en trainde bekende judoka’s onder wie Mark Huizinga, Marjolein van Unen, Edith Bosch en Theo Meijer. In totaal behaalden diverse door hem getrainde pupillen 12 Olympische medailles en vele Wereld- en Europese titels. Hij wordt derhalve gezien als één der boegbeelden van het Nederlandse judo.

Olympisch kampioen Mark Huizinga komt ook uit Vlaardingen en verkaste met een groepje sportvrienden op 15-jarige leeftijd naar het Budo instituut in Hoogvliet. “Daar werden mijn ogen geopend. Het werd mijn kennismaking met een gedreven man én met topjudo. Zonder Chris was ik nooit zover gekomen.” Ook judoleraar Richard de Bijl bewaart goede herinneringen aan de De Korte. Hij was 7 jaar toen hij begon met judo bij de sportschool van Jan van Gorsel in Vlaardingen. De daar in loondienst werkende Chris de Korte werd vanaf dat moment voor hem een inspiratiebron in judo. In 1969 kwam De Bijl in loondienst bij De Korte, die in Hoogvliet in een garagebox een eigen sportschooltje was opgestart. Er volgde een jarenlange nauwe samenwerking.

Van der Ham is de toekomst

Chris de Korte roemt zijn voormalige pupil Mark van der Ham en ziet in hem een meer dan waardig opvolger om zijn levenswerk op verantwoorde wijze voort te zetten. ‘Mark zit vol nieuwe ideeën maar heeft ook oog voor de historie. Zonder hem is er geen toekomst voor de Judosport en het Sport- en Gezondheidsinstituut.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden