Paalsport wordt steeds populairder, ook in Vlaardingen


<p>Belinda van Ommen in actie aan een danspaal, waarvoor je moet beschikken over kracht, lenigheid en conditie.</p>

Belinda van Ommen in actie aan een danspaal, waarvoor je moet beschikken over kracht, lenigheid en conditie.

(Foto: Maurice Smeets)

Paalsport wordt steeds populairder, ook in Vlaardingen

Belinda van Ommen zocht na haar actieve carrière als succesvol turnster een alternatief. Niets doen was voor haar geen optie. En heel toevallig viel haar oog op paaldansen, niet voor erotische doeleinden, maar als wedstrijdsport. En dat is geen slecht besluit geweest.

Door Peter Spek

VLAARDINGEN - Belinda van Ommen bereikte de Europese top in het paaldansen, ook wel paalsport genoemd, met enkele mondiale titels en sinds eind vorig jaar heeft zij zich gevestigd in het voormalige Unilevergebouw aan de Olivier van Noortlaan en zij probeert op die manier de paalsport ook bekend te maken bij de Vlaardingers. 

“Paalsport is toch een beetje te vergelijken met turnen, alleen beweeg je je nu op één onderdeel, maar het is niet gemakkelijk. Je moet kracht, lenigheid en conditie hebben en daar moet je hard aan werken”, is de uitleg van Belinda van Ommen. 

“Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar de jury is streng bij het beoordelen van de oefening”, zegt Belinda van Ommen. “Ik noem het ook weleens verticaal turnen. Op een beheerste en gecontroleerde manier fysiek in en om de danspaal bewegen waarbij de elementen kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen ingezet worden.” 

Belinda van Ommen ontdekte dat er in Vlaardingen nog geen mogelijkheid was om de paalsport te beoefenen en ging zich oriënteren op de mogelijkheden. “Ik kende de stad wel, maar bij een nadere kennismaking kreeg ik er een goed gevoel bij. Leuke mensen en een rijk aanbod aan allerlei faciliteiten en dat sprak mij wel aan om mij hier te vestigen.” 

Belinda van Ommen kreeg ook de tip om eens te kijken naar de mogelijkheden in het voormalige Unilevergebouw. “Diverse ruimtes stonden daar leeg en het leek mij heel geschikt om daar een dansstudio in te vestigen. De parkeermogelijkheden zijn uitstekend en het gebied is in ontwikkeling. De deal was snel gesloten.” 

Alleen de coronacrisis gooide roet in het eten. “De dansstudio is inmiddels helemaal ingericht, maar door de maatregelen van de overheid in verband met het coronavirus, nog niet te gebruiken. Dat is jammer, ik doe nu veel online, maar hoop toch zo snel mogelijk ook fysiek aan het werk te gaan.” 

Het is niet alleen de paalsport die bij Belinda van Ommen beoefend kan worden. “Ik geef ook jeugdpaaldansen en circuslessen, waarbij het vooral gaat om het plezier in het bewegen en sporten.” 

Met haar dansstudio Aerial Artistic Dance denkt Belinda van Ommen een gat in de markt gevonden te hebben en hoopt dat de Vlaardingers haar weten te vinden. “Ik heb mij ook aangemeld bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur van de gemeente Vlaardingen. Het is dan mogelijk, onder bepaalde voorwaarden, een vergoeding voor de contributie te krijgen. Paalsport is daarom voor iedereen bereikbaar.” 

Belinda van Ommen laat ook weten, dat de paalsport in Nederland aan populariteit wint. ”Wereldwijd is paalsport een snel groeiende sport. Ook in Nederland en er worden steeds meer nationale en internationale wedstrijden gehouden.” Voor meer informatie: 06-82990716.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden