<p>De Chinese wolhandkrab heeft even genoeg van zout water en kruipt naar zoet water in het Oeverbos Lickebaert.&nbsp;</p>

De Chinese wolhandkrab heeft even genoeg van zout water en kruipt naar zoet water in het Oeverbos Lickebaert. 

(Still: Willem Berents)

Wolhandkrab nabij Oeverbos verfilmd

De filmers hadden het dier overal kunnen verwachten, op de Maasvlakte of het Hollands Diep, maar ze vonden de Chinese wolhandkrab in het Oeverbos Lickebaert in Vlaardingen. Daar kwam de krab het zoute water van Het Scheur uit om, het Oeverbospad overstekend, op zoek te gaan naar zoet water.

Door Kor Kegel

VLAARDINGEN - Die krab speelt een rol in de nieuwste natuurfilm van Veldkijker en EMS Films, die fantastisch in beeld brengen hoe opmerkelijk veel natuur er te midden van de industrie en scheepvaart van wereldhaven Rotterdam bestaat.

Regisseur Willem Berents: “In onze nieuwe film wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van de dieren die hier leven. Ze zijn de hoofdrolspelers en als kijker kruip je als het ware in hun huid. De individuele karakters van de dieren nemen je mee in de aandoenlijke, de dramatische, maar ook de humoristische momenten in hun levens.

Nieuwe Wildernis 2.0

“De industriële omgeving en de menselijke bedrijvigheid in de havens vormen het kader en komen ook als zodanig in beeld. ‘Wild Port of Europe’ is daarmee ook een visueel eerbetoon aan onze nationale trots: het grootste en stoerste havengebied van Europa.”

‘Wild Port of Europe’ met als subtitel ‘De Nieuwe Wildernis 2.0’ wordt een film die sterk afwijkt van de gangbare natuurfilms. Je ziet de contrasten tussen raffinaderijen en oeverbegroeiing, tussen schoorsteenpijpen en boomrijke plassengebieden, tussen grienden en fabrieken.

Omdat het daardoor een ongewone natuurfilm wordt, hoort er ook een muziek bij die de contrasten tot uitdrukking brengt. En daarom zijn de makers bijzonder trots dat Eric Vloeimans, recentelijk winnaar van de Edison-oeuvreprijs, de muziek zal componeren.

Zeehond

Van de zeehond op de Maasvlakte tot de oeverzwaluw op Moerdijk, de film laat straks een nationaal en internationaal publiek een verrassende kant van de havens zien. Duizenden paren meeuwen en andere trekvogels in het broedseizoen. Egels, bunzingen, rugstreeppadden, reeën, konijnen, bevers, buizerds en torenvalken.

‘Wild Port of Europe’ wordt in september gelanceerd als gedramatiseerde bioscoopdocumentaire over de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste, aaneengesloten haven- en industriegebied van Europa: van Port of Rotterdam tot en met Port of Moerdijk. De film is een initiatief van EMS Films uit Amsterdam en de Limburgse natuurfilmproducent Veldkijker. De film kan worden gezien als het vervolg van de film ‘De Nieuwe Wildernis’ die in 2013 een Gouden Kalf won.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden