Humanitas wil eenzamen helpen


<p>Het huisbezoek kan de deelnemer en de vrijwilliger waardevol contact opleveren. Foto: Emmely van Mierlo.</p>

Het huisbezoek kan de deelnemer en de vrijwilliger waardevol contact opleveren. Foto: Emmely van Mierlo.

(Foto: All Rights @ Emmely Van Mierlo Utrecht 2018)

Humanitas wil eenzamen helpen

Eenzaamheid is een van de grote sociale problemen van deze tijd. Eenzaamheid geeft een naar gevoel en is ongezond. Eenzaamheid maakt de dagen grauw. Eenzame mensen hebben niet veel zin in morgen. Eenzaamheid vreet levensgeluk weg.

VLAARDINGEN - Humanitas is een project gestart om mensen in een sociaal isolement te helpen daar uit te komen. Vriendschappelijk Huisbezoek Plus heet het project, afgekort tot VHB+.

Coördinator is Kees van der Drift: “Het begint met de vraag: hoe vinden we de eenzame medemens? Daarvoor zijn we volledig afhankelijk van verwijzers, zoals huisartsen en wijkteams. Maar een ieder die eenzaamheid vermoedt bij buren of kennissen kan verwijzer zijn. Ons verzoek is: probeer een praatje te maken en vraag of je contact mag leggen met Humanitas.”

Als dat mag, volgt eerst een gesprek om in kaart te brengen wat de hobby’s of andere interesses zijn van de deelnemer en wat zoal de levenservaringen zijn. Kees van der Drift: “Bij het in contact brengen proberen we al rekening te houden met gedeelde interesses en leeftijd, zodat de kans op een klik tussen deelnemer en vrijwilliger het grootst is.”

Dan wordt er een afspraak gemaakt voor een eerste huisbezoek. Een vrijwilliger gaat langs en ze maken kennis tijdens een kop koffie of een wandeling. Tijdens wekelijkse gesprekken leren ze elkaar beter kennen. Als de deelnemer ervoor open staat, gaan ze een activiteit zoeken die bij die deelnemer past en die weer nieuwe sociale contacten kan opleveren.

Dat is nu precies die plus van VHB+. “We proberen meer sociale contacten te laten ontstaan, zodat de eenzaamheid op langere termijn wordt doorbroken. Dan is onze ondersteuning niet meer nodig. Indien de deelnemer niet meer in staat is of niet de wil heeft tot het ontwikkelen van nieuwe sociale contacten, dan blijven we uiteraard gewoon op bezoek komen,” zegt Kees van der Drift.

Humanitas regio Nieuwe Waterweg-Noord loopt wel tegen het probleem aan dat eenzame mensen moeilijk te vinden zijn. Daar krijgt de vereniging graag hulp bij.

Kees van der Drift: “Het zou fijn zijn als we meer contact krijgen met mensen die een dagdeel in de week beschikbaar hebben om dit goede werk te doen. Veel vrijwilligers doen het met plezier en enthousiasme. Ze geven aan dat ze er zelf ook een goed gevoel aan overhouden. Mooi toch als we met elkaar de eenzaamheid iets kunnen verminderen?” Wil je iemand aanmelden als deelnemer of wil je vrijwilliger worden, neem dan contact op met Kees van der Drift via 06-51465459 of vhb.nwn@humanitas.nl

Eén dagdeel per week kan al heel veel goed doen

Zorgen voor een klik tussen deelnemer en vrijwilliger

Kor Kegel

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden