Ellen Boonstra stopt met jaarboek


<p>De afscheid nemende Ellen Boonstra-de Jong. Foto Frans Assenberg</p>

De afscheid nemende Ellen Boonstra-de Jong. Foto Frans Assenberg

(Foto:Frans Assenberg)

Ellen Boonstra stopt met jaarboek

Vlaardingen - Ellen Boonstra-de Jong heeft haar laatste Jaarboek van de Historische Vereniging Vlaardingen (HVV) gemaakt. Als coördinator spande zij zich samen met haar redactieleden een decennium lang daarvoor in.

Zij vindt het nu wel voldoende: “Ik had het gevoel ‘het is genoeg geweest.’ Ik heb dertien jaar in de redactie gezeten waarvan elf jaar als coördinator. Op een gegeven moment moet je er ook mee stoppen. Ik ben wel iemand die doorgaat en die niet na twee jaartjes weer weggaat. Het was leuk werk. Als redactielid had ik die jaarlijkse cyclus al gezien dus ik had het al een paar keer meegemaakt. Arie Maarleveld vroeg mij toen of ik dat werk wilde doen. Waarom hij mij vroeg? Ik geloof dat er niemand anders was die dat wilde, ha ha! Het was toen voornamelijk een mannenclub en ik vind het wel belangrijk dat vrouwen meedoen. Gera van der Weijden zit er ook in. Een vrouw hoeft voor mij niet per se coördinator te zijn. Ik neem ook aan dat er veel vrouwelijke leden zijn bij de HVV. Anneke Clement neemt mijn plaats over.”

Ellen vindt dat je als redactie van een historische vereniging ook onderwerpen moet kiezen die voor vrouwen interessant zijn. Het leukste van haar werk in de Jaarboekcommissie vond zij als er artikelen binnenkwamen: "Dat is altijd een soort spannend moment. Komt er iets binnen? Komt het op tijd, wat komt er? Ik had dan de gewoonte om de stukken zonder mijn mening te geven naar de redactieleden te sturen. Ik ben niet degene die bepaalt. Dan is het leuk als je ze terugkrijgt van de redactie, hoe ga je dat teruggeven aan de auteur? Sommigen vinden het lastig als je kritiek levert, anderen zijn heel blij. Daarmee maken we er naar mijn gevoel altijd een leesbaar artikel van. Bovendien leer je over de geschiedenis van Vlaardingen. Ik vind het dan ook weer leuk om het door te trekken naar een breder verhaal. Tenslotte is Vlaardingen niet het centrum van de wereld. Doordat ik mij persoonlijk richt op vrouwengeschiedenis leer je ook over bijvoorbeeld de lokale waterleiding en over de visserijschool zoals jouw artikel daarover. Bij wat jij schreef over de opleiding van nettenboetsters zie je weer hoe ondergesneeuwd vrouwenlevens toch vaak zijn.” Als auteurs meegaan in Ellens voorstel een breder kader te scheppen is zij daar wel blij mee. Volgens haar krijgt een artikel in het jaarboek dan tevens een hoger niveau. Naast het jaarboekartikel over de Visscherijschool en kronieken, schreef Hans Mathijssen over de Vlaardingse jeugdgemeenteraad. In tegenstelling tot andere jaren zal er, vanwege corona, geen presentatie worden gehouden van het eerste jaarboek. Binnenkort zullen de HVV'leden het jaarboek 2020 in de bus krijgen. Het plan van het HVV'bestuur is om op een later tijdstip er iets ‘officieels' aan te gaan doen. Deze krant zal naast het jaarboek ook aan de komende HVV'periodiek Tijd-Schrift aandacht schenken.

Frans Assenberg

Dat is altijd een soort spannend moment

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden