Handelshuis de Haring is pareltje aan de rand van het centrum


<p>Het bijzondere van het aanbod van Peter Bernhart is het feit, dat het veel handgemaakte voorwerpen zijn uit Bali. Foto: Peter Spek</p>

Het bijzondere van het aanbod van Peter Bernhart is het feit, dat het veel handgemaakte voorwerpen zijn uit Bali. Foto: Peter Spek

(Foto: Peter Spek)

Handelshuis de Haring is pareltje aan de rand van het centrum

Het is een pareltje aan de rand van het centrum. Aan de Westhavenkade is sinds enkele maanden het Handelshuis de Haring van de Vlaardingers Jos en Sylvia Lukassen gevestigd. 

Door Peter Spek

Vlaardingen - Zesentwintig voornamelijk kleine ondernemers, waaronder ook enkele kunstenaars, hebben daar hun intrek genomen en huren daar een deel van de ruimte, een stelling of gewoon een plank. Een uniek concept voor Vlaardingen, maar voor de geplaagde ondernemers in deze coronatijd een uitkomst om nog inkomsten te generen.

Het haringbeeld met de schubben van Jos Lukassen aan de Westhavenkade, vormde het startsein van het Handelshuis de Haring. “Dat moet ik even uitleggen”, zegt Sylvia Lukassen. 

“Bij het ophangen van een schub in het haringbeeld, nu ruim een jaar geleden, zag ik dit pand leegstaan. Dit zou zeker geschikt zijn om ons idee van een handelshuis met onderdak voor diverse ondernemers, uit te voeren”, zegt de Vlaardingse in de sfeervolle ruimte waar de klanten in en uit lopen. 

“De gesprekken met de eigenaar, in het voormalige pand van verfhandel Vermeer, verliepen uitstekend en eind februari konden de deuren, na een grondige opknapbeurt, open.” 

Sylvia en Jos Lukassen hadden al enige ervaring met een handelshuis in de Vettenoordsekade. “Maar dat pand was gewoon te groot voor ons. Dat was niet sfeervol met te veel lege ruimtes”, blikt de Vlaardingse nog even terug.” 

Een intensieve reclamecampagne zorgde al snel voor veel reacties en boekingen. “Het concept is eenvoudig. Ondernemers, kunstenaars maar ook gewoon particulieren kunnen een deel van het handelshuis huren en dat kan variëren van een ruimte van tien vierkantenmeter, een stelling met drie planken of gewoon één plank voor het presenteren en de verkoop van je producten. 

“Voordeel van dit concept is, geen hoge huur- en energiekosten en wij zorgen dat het handelshuis bemand is voor de verkoop van de artikelen.” 

En de inrichting mag gezien worden. “Het aanbod is zeer variërend van sieraden, brocante, maar ook kaas, kleding en tassen, platen en cd’s. Ook veel handgemaakte voorwerpen staan in het handelshuis, terwijl er, nu jammer genoeg niet, in de horecaruimte een kopje koffie gedronken, geserveerd met de zelfgemaakte vegan producten van Layla van den Berg.” 

Peter Bernhart is één van de ondernemers die een ruimte heeft gehuurd. “Ik had tot voor een paar jaar geleden een winkel op de Hoogstraat, maar dat kon ik financieel niet meer bolwerken. Dit is een uitstekend alternatief. Ik heb geen hoge kosten en ik kan mijn artikelen toch aan de man brengen”, is zijn uitleg. 

Het bijzondere van het aanbod van Peter Bernhart is het feit, dat het veel handgemaakte voorwerpen zijn uit Bali. “Ik heb in het gebied Ubud in de stad Tagalalang veel contacten met de plaatselijke bevolking. De coronacrisis laat daar ook haar sporen na. Daar is het zo geen werk geen geld. Twintig procent van de opbrengst van mijn omzet hier in het handelshuis gaat naar drie gezinnen daar.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden