<p>Moegestreden en trots juicht Brenda Pauw als ze op de Weissensee na 7 uur en 30 minuten de eindstreep van de Alternatieve Elfstedentocht passeert. (foto: PR)</p>

Moegestreden en trots juicht Brenda Pauw als ze op de Weissensee na 7 uur en 30 minuten de eindstreep van de Alternatieve Elfstedentocht passeert. (foto: PR)

(Foto: )

'Zal toch niet gebeuren dat er nu Elfstedentocht komt'

Brenda Pauw reed in februari op de Oostenrijkse Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht. Eerder was ze op de ijsbaan van het Vlaardingse Winterterras deelnemer van de ludieke IJsmoppentocht. Het vormde haar afscheidstournee.

Door Gerard S. Verver

Vlaardingen - De schaatsen komen, als er ooit natuurijs komt, hooguit voor een recreatief tochtje Westland uit het vet. “Schaatsen is genieten. Maar nu geen wedstrijden meer.” Met alvast wel een voorbehoud. “Zal je zien. Neem ik afscheid van het marathonschaatsen, volgt er ineens een superwinter met Elfstedentocht. Die laat ik echt niet schieten.”

De Weissensee zou haar laatste wedstrijd worden, had ze zich voorgenomen. Het leek alsof ze daarvoor alle energie had opgespaard en reed een persoonlijk record: 7 uur en 30 minuten. “Super. Toen wist ik zeker: dit was de laatste. Je moet op het hoogtepunt stoppen, toch?” Achteroverleunen past niet in haar DNA. 

“Schaatsen heeft me zoveel plezier bezorgd. Natuurlijk: het is inspannend, maar vooral ontspannend.” Dat probeert ze nu, zelf ooit begonnen als kunstschaatsster (”niks voor mij”) over te brengen op de jeugd, die ze schaats- en skeelerles geeft. En dat doet ze met evenveel enthousiasme als wedstrijdschaatsen. “Want schaatsen hoort bij mij.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden