<p>Voor Cor Goudriaan is sporten erg belangrijk. Niet alleen voor zijn eigen lichaam, maar hij probeert dat als een bevlogen entertrainer ook over te brengen op zijn pupillen. Foto: Peter Spek</p>

Voor Cor Goudriaan is sporten erg belangrijk. Niet alleen voor zijn eigen lichaam, maar hij probeert dat als een bevlogen entertrainer ook over te brengen op zijn pupillen. Foto: Peter Spek

(Foto: )

Cor Goudriaan bevlogen entertrainer

Voor Vlaardinger van de week Cor Goudriaan is het geven van een training niet louter alleen bedoeld om van zijn pupillen een prestatie te verwachten. De gedreven Vlaardinger geeft veel meer om het sociale contact en probeert ook om mensen, die even om wat voor reden in een dipje zitten, met een sportieve prestatie weer op de been te krijgen. Sporten verruimt de geest en maakt de problemen in het echte leven een stuk kleiner. Cor Goudriaan, ziet zich soms, zonder daarvoor gestudeerd te hebben, als een bevlogen entertrainer voor zijn pupillen, en boekt daar succes mee. Vriendschappen voor het leven worden afgesloten, waarbij Cor Goudriaan een belangrijke rol speelt.

door Peter Spek

VLAARDINGEN – “Ik maakte het onlangs nog mee. Een trainingsmaatje belde af voor de training en ik voelde dat er iets aan de hand was. Meteen actie ondernomen en een telefoontje terug gepleegd met het dringende verzoek toch naar de training te komen. En dat werkte. Even je hoofd leegmaken met een stukje hardlopen en daar was hij achteraf heel gelukkig mee. Hardlopen is op dit moment mijn passie.

Voetballen

Ik ben begonnen met voetballen bij clubs als het toenmalige Vlaardingen en HVO en bij Zwaluwen Deltasport, maar dat was echter van korte duur. Al snel stuurde mijn vader mij de kust- en binnenvaart op, niet zo verwonderlijk, hij was roeier bij de Koninklijke Nederlandse Roei Vereniging, de mannen die de trossen vastleggen van de zeeschepen in de Rotterdamse haven. Al snel maakte ik daar ook deel van uit, een geweldig beroep, maar fysiek zwaar. Om in conditie te blijven ging ik, nu zo’n achttien jaar geleden, hardlopen aangemoedigd door mijn vrouw Francis. Ik stopte met roken en liep in mijn eentje mijn kilometers, tot ik lid werd van de sportschool van Tino Hoogendijk in de Holy.

Warm bad

Daar werd ik opgenomen in een loopgroepje. Er ging een wereld voor mij open. Ik kwam in een warm bad terecht en bouwde een flinke conditie op. Liep twee keer de marathon van Rotterdam en daarna in groepsverband enkele keren de korte afstanden. Ook keek ik goed naar mijn trainers in die tijd, zoals Freek Vijlbrief en Jan Wielaart. Hoe bouwden zij een training op en toen na enige tijd Freek Vijlbrief stopte met trainen werd aan mij gevraagd of ik hem wilde opvolgen. Ik aarzelde niet. Ik vind het fijn om met mensen te werken en via het sporten sociale contacten op te bouwen en dat wil ik ook overbrengen op mijn trainingsmaatjes. Het faillissement van de sportschool in de Holy bracht mij uiteindelijk bij Gohealth in de Loper, eerst als sporter, maar als snel werd aan mij gevraagd of ik ook de sporters wilde gaan begeleiden.

Buitentensport

Niet fulltime, mijn werk in de Rotterdamse haven blijft het belangrijkste, maar omdat ik onregelmatige diensttijden heb kan ik overdag invallen bij Gohealth. Enige tijd geleden was er behoefte om ook aan buitensport te gaan doen en weer werd er meteen naar mij gekeken. Een hardloopgroepje formeren om naast het werk in de sportschool ook een hardloopconditie op te bouwen. Dat deed ik, met mijn achtergrond, natuurlijk graag. Ik wil mensen uitdagen alles uit zichzelf te halen, zeker als het gaat om sporten. Ik zeg altijd je hebt snelle en minder snelle lopers, maar mijn devies is altijd als ik met een groepje ga trainen om bij elkaar te blijven. Samen uit samen thuis en dat zorgt voor een saamhorigheidsgevoel. Maar ik schroom niet om, als daar om wordt gevraagd, ook iemand apart te nemen en één op één te begeleiden.

Duwtje

Even dat duwtje te geven om weer aan te sluiten bij de groep. Ook in de sportschool van Gohealth probeer ik mijn positiviteit over te brengen op de sporters en als er een dipje is probeer ik daar wat aan te doen. Even niet opgeven maar doorgaan. Dat zorgt achteraf voor een overwinningsgevoel en dat probeer ik de sporters voor te houden.”

Sporten in coronatijd

De coronacrisis zorgt er voor dat mensen uit hun comfortzone moeten stappen, het thuiswerken of je baan verliezen, dan kan sporten erg belangrijk zijn. Ook op sportief gebied worden grenzen verlegd. In groepsverband is het vaak niet mogelijk meer te trainen, waardoor het sociale contact aan het verdwijnen is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden