<p>Albert de Koning, zittend derde van rechts, groeide op in de kinderrijke omgeving van de Pieter Karel Drosaarstraat. Foto: Priv&eacute; archief </p>

Albert de Koning, zittend derde van rechts, groeide op in de kinderrijke omgeving van de Pieter Karel Drosaarstraat. Foto: Privé archief

(Foto: )

Prachtig boek met levensverhaal Albert de Koning

In april overleed Vlaardinger Albert de Koning. Niet iedereen laat een boekwerk achter met zijn levensverhaal. Albert de Koning deed dat wel op voorspraak van zijn zoon Theo. Het is een prachtige uitgave geworden met een schat aan herinneringen voor de familie De Koning, maar het is ook een beschrijving van bijvoorbeeld het leven in Vlaardingen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.

Door Peter Spek

Vlaardingen – “Mijn vader vertelde altijd al graag Vlaardingse verhalen over vroeger. Zijn herinneringen uit zijn jeugd waren zeer gedetailleerd; bijna fotografisch”, zegt Theo de Koning op de vraag hoe het boek uiteindelijk tot stand is gekomen. 

“Hij kende alle families uit zijn buurt met naam en toenaam, hoeveel kinderen zij hadden en met wie die kinderen vervolgens weer waren getrouwd. Ik vind zelf de beschrijving van zijn jeugdjaren in de Pieter Karel Drosaartstraat erg beeldend. De sociale samenhang in de wijk komt vooral mooi naar voren in het hoofdstuk ‘Een goede buur’. De oorlogsjaren, hij was toen tussen de acht en dertien jaar oud, heeft hij ervaren als een spannend jongensboek. Naarmate hij ouder werd, werden zijn verhalen nog frequenter; sommige heb ik misschien wel twintig keer gehoord”, aldus Theo de Koning. 

“Zo’n vijftien jaar geleden heb ik hem gevraagd om al die herinneringen eens op te schrijven, zodat zijn verhalen ook na zijn dood zouden blijven bestaan. Dat heeft hij gedaan. Ieder keer als hij dan een hoofdstuk af had heb ik de tekst geredigeerd en in Word gezet. Samen hebben wij de foto’s er bij verzameld. Vorig jaar waren zijn memoires wel zo’n beetje afgerond. Ik stelde hem voor dat wij er een boek van zouden maken, zodat hij het zelf aan familie, vrienden en bekenden kon uitdelen. Nou, dat was niet zijn bedoeling; zijn levensverhaal moest door mij maar na zijn dood worden gedeeld... Ik heb hem beloofd dat te doen.” 

Theo de Koning is heel erg blij met het boek. “Het is een mooi eerbetoon aan mijn vader.” In april overleed Albert de Koning op 87-jarige leeftijd en de coronacrisis zorgde ervoor, dat maar een beperkt aantal mensen op de begrafenis aanwezig mocht zijn. “Vooral het rondje om het appartementencomplex aan de Holysingel, waar mijn vader woonde, heeft ons zeer ontroerd. Mijn vader zou dit met een brede glimlach hebben gezien. Zoals in zijn rouwkaart stond geschreven had ik eerder het plan om dit jaar nog een herdenkingsbijeenkomst te organiseren in het Delta Hotel, voor familie en vrienden van mijn vader die niet bij de begrafenis konden zijn. 

“Maar het voelt met de huidige corona-omstandigheden helemaal niet goed om met een grote groep veelal oudere mensen in een zaaltje bij elkaar te kruipen. Ik heb dan ook besloten daarvan af te zien. Het herinneringsboek is daarmee meteen een heel mooi alternatief geworden. Door het boek bij iedereen persoonlijk af te geven heb ik daardoor nog intensiever contact met familie en bekenden dan bij een grote, eenmalige herdenkingsbijeenkomst”, besluit Theo de Koning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden