<p>Aiky op het grote grasveld achter de Parallelweg. &quot;Voor mij is het hier allemaal begonnen. De VOP voelt meer als mijn basis dan Cura&ccedil;ao.&quot; (Foto: Britt Planken) Instagram: @Aikyzj en&nbsp;</p><p>@Zwarejongenztv</p>

Aiky op het grote grasveld achter de Parallelweg. "Voor mij is het hier allemaal begonnen. De VOP voelt meer als mijn basis dan Curaçao." (Foto: Britt Planken) Instagram: @Aikyzj en 

@Zwarejongenztv

(Foto: Britt Planken)

VOP-ambassadeur voor altijd

Gwentley Aikens ‘Aiky’ Marino Girigorie maakte als rapper naam in de Nederlandse hiphop scene. Zijn groep ZwareJongenZ groeide uit tot een platenlabel, met Aiky aan het roer. Naast het groot maken van jong talent houdt hij zich bezig met grote thema’s. “Het lijkt alsof de verdeeldheid in Vlaardingen groeit. Dat gaat me aan het hart!”

door Britt Planken

VLAARDINGEN - Dat zijn studio in Rotterdam en woning in Schiedam is gevestigd, doet volgens Aiky Girigorie (39) niks af aan zijn status als Vlaardinger. “Ik zou mezelf nooit iets anders noemen dan een Vlaardinger, al woonde ik in Groningen”, stelt hij in zijn woonkamer in Schiedam-West, waar hij dertien jaar geleden naartoe verhuisde voor zijn grote liefde Debbie. Hij wijst naar één van de vele tatoeages op zijn armen, waarop in grote sierletters ‘VOP1’ staat. Een verwijzing naar de wijk Vettenoordse polder. “Toen ik als tienjarig jongetje van Curaçao naar Nederland verhuisde, woonden we eerst in een soort opvanghuis aan de Oosthavenkade. Na een jaar kregen we een woning in de Diepenbrockstraat. Voor mij is in de VOP-wijk alles begonnen”, zegt hij. “M’n eerste verkering, school, vrienden en ook muziek.”

Scoutingplicht 

Zijn beginjaren in Nederland waren voor de kleine Aiky overweldigend. “Soms ruik ik buiten een bepaalde geur die me even terug in de tijd brengt. Alles was zo bijzonder. De trein, de metro en natuurlijk de bioscoop. En overal waren blanke mensen. Het klinkt raar, maar als je opgroeit op Curaçao dan proef en zie je in alles dat blanke mensen bijzonder zijn, of zo.” Een nieuw gekleurd gezin in de Vettenoordse polder was eind jaren 90 niet heel opmerkelijk. “Je zag toen al veel diversiteit in die wijk. Ik was op alle pleintjes in de VOP te vinden en ging met iedereen om.” De eerste twee jaar verdiende het verbeteren van zijn Nederlands extra aandacht. Een leraar adviseerde zijn moeder om haar kinderen naar scouting te laten gaan. Een slimme zet, volgens Aiky. “Ik was de enige Antilliaan daar”, zegt hij met een lach. En daarna ernstig: “Bij scouting is het van ‘we doen het samen en iedereen is gelijk’. Dat werkt zo goed, er zou eigenlijk scoutingplicht moeten zijn. Minstens voor kinderen die nieuw zijn in Nederland. Er zijn genoeg laagdrempelige oplossingen voor de integratieproblemen te verzinnen. Maar in dit land klagen de meeste mensen liever dan dat ze praten.”

Achterin de bus

Aiky probeert woorden te geven aan een eeuwenoud sentiment. “Ik schrik als ik op Facebook de reacties van Vlaardingers over Zwarte Piet lees. Veel blanke mensen onderschatten de impact van honderden jaren slavernij. Mijn eigen oma moest op haar werk naar een apart toilet voor donkere mensen. Buiten. Ze moest achterin de bus zitten. Hier hoor je jongeren niet meer over de Tweede Wereldoorlog, maar Antilliaanse kinderen krijgen hun geschiedenis volop mee.” Mede door die verhalen is Aiky een man met een visie geworden. Hij vertelt over zijn zoon en twee dochters: “Ze hebben een Nederlandse moeder, maar in deze maatschappij worden ook halfbloedjes als ‘donker’ gezien. Mensen zien niet dat zij vooral de normen en waarden van dit land meekrijgen. Het is mijn doel om hen geen achterstand zoals ik had mee te geven.”

Hiphop muziekschool 
Het blijkt een grote droom van Aiky om op en dag een eigen muziekschool in Vlaardingen te starten. “Ik wil graag meer talent uit het Waterweggebied halen!”, bekent hij. Er loopt al een samenwerking met De KroepoekFabriek, maar die staat door corona op pauze. En ja, ook terug naar Vlaardingen verhuizen staat op het wensenlijstje. Maar dan niet naar de VOP. “Ik word ook oud en krijg andere behoeftes”, zegt hij weer stralend.

Welkom in Vlaardingen

In 2009 bracht Aiky samen met rapper Afoe-L het nummer en de videoclip ‘Welkom in Vlaardingen’ uit. Daarmee kwamen hiphopformatie ZwareJongenZ en onze stad in een klap op de kaart te staan. Door veel voor de groep te regelen ontdekte Aiky dat hij de zakelijke kant van de muziekwereld eigenlijk leuker vond. ZwareJongenZ groeide uit tot een gerespecteerd platenlabel en scoorde begin dit jaar een distributiedeal met Sony/The Orchard. Aiky begeleidt de artiesten en is nu vooral druk met Miggs de Bruijn - op dit moment artiest van de maand bij FUNX. Donderdag komt zijn nieuwe EP ‘Amnesia’ uit. Leuk detail: Miggs komt uit Eindhoven, maar de videoclip Amnesia is gesponsord door de Vlaardingse coffeeshop The Bull.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden