<p>Frans de Winter loopt het ontwerp na of alles eraan klopt.</p>

Frans de Winter loopt het ontwerp na of alles eraan klopt.

(Foto: )

Staande voorbijganger op Landje van Chardon

Naarmate je ouder wordt, zie je zelfs historisch waardevolle plekken veranderen. Het Landje van Chardon met zijn zeer oude linde is er in Vlaardinger-Ambacht een voorbeeld van. Tienduizenden voorbijgangers hebben dit merkwaardige groengebiedje steeds in een andere verhouding tot de stedelijke omgeving zien staan als gevolg van de aanleg van de Burgemeester Heusdenslaan en de toegenomen verkeersdrukte van en naar Vlaardingen-Holy.

door Kor Kegel

Vlaardingen - Vrijdagmiddag is het kunstwerk onthuld dat al die voorbijgangers symboliseert. Frans de Winter bouwde het manshoge beeld ‘Passenger’. Een jaar lang zal deze voorbijganger stil staan op het Landje van Chardon, als het ware om de historie te verankeren in ‘gevangen’ tijd. Sinds Einstein weten we dat tijd en ruimte een onveranderlijk podium zijn waarop alles zich afspeelt. Niet de tijd gaat voorbij, maar wij.

Frans de Winter heeft voor zijn beeldhouwwerk niet voor niets gebruikgemaakt van cortenstaal. Het is weerbestendig staal, maar met een roestbruine kleur die juist vergankelijkheid suggereert en dus een extra expressie geeft aan het begrip voorbijgaan. “De toplaag van roestplatina voorkomt juist verdere corrosie van buitenaf,” zegt Frans de Winter.

‘Passenger’ is het eerste resultaat van de ‘Kunst in de gemeente’-verkiezing van begin dit jaar. Op initiatief van de landelijke Stichting Kunstweek konden Vlaardingse kunstenaars meedingen om een kunstwerk te maken dat een jaar lang op een sokkel op het Landje van Chardon zou staan. Na dat jaar krijgt de kunstenaar het beeld retour en wordt de sokkel al dan niet verplaatst en volgt er een nieuwe ronde met een nieuw kunstwerk. Cultuurhistorica Willy Atema schreef onlangs dat het concept lijkt op de 4th Plint sinds 2003 op Trafalgar Square, Londen.

Na een eerste selectie van negen ontwerpen konden de Vlaardingers hun Top 3 bepalen en een jury koos vervolgens voor het idee van Frans de Winter.

De 43-jarige Vlaardinger is aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag niet eens opgeleid als beeldhouwer, maar als schilder. Hij deed daarna van alles. Als zzp’er was hij een poos theatertechnicus, maar maakte hij ook mensbeelden voor dansvoorstellingen en performances. “Pas in 2011 ben ik ruimtelijk werk gaan maken,” zegt hij.

Stalen mensbeelden met soms geabstraheerde lichaamskenmerken zijn een bekende uitdrukkingsvorm van Frans de Winter geworden. Zulk werk maakt Frans de Winter niet meer in zijn atelier aan de Curaçaolaan aan de rand van de Indische Buurt. Dat is gaandeweg meer een ontwerpstudio geworden, zegt hij.

Voor het ambachtelijke werk heeft hij een werkplaats in Keilewerf 2 in het Rotterdamse Vierhavensgebied, vlakbij de voormalige tippelzone Keileweg. In deze gerevitaliseerde omgeving ontstaat een centrum van creatieve industrie en Frans de Winter heeft kunstenaars als Joep van Lieshout en Daan Roosegaarde als buren.

In zijn werkplaats construeert hij voor zijn stalen beelden eerst mallen uit sloophout. Om de mallen heen last hij stalen plakken. De mal vat dan vlam en dan moet er geblust worden. Nadat de stalen huid in vorm is geslagen, moet de mal eruit en dat gaat ook weer met branden en blussen gepaard. “Zijn werkplaats ruikt dan weken naar fikkie stoken,” schreef Willy Atema.

Die constante brandlucht kun je de andere kunstenaars in de atelierenclave Curaçaolaan niet aandoen. Soms werkt Frans de Winter met tussenpozen drie tot vier jaar aan een beeldhouwwerk.

Juryvoorzitter Bart de Leede verrichtte de onthulling op het Landje van Chardon. Aardig gegeven is dat de cultuurwethouder na zijn verhuizing uit Schiedam vlakbij in Vlaardinger-Ambacht is gaan wonen.

Zonder de coronacrisis had de onthulling al begin dit jaar plaatsgevonden, kort na de ‘Kunst in de gemeente’-verkiezing. Het is cynisch dat nu de onthulling alsnog plaatsvindt, er vanwege de nieuwe coronamaatregelen niet al te veel ‘voorbijgangers’ tegelijk op het Landje van Chardon aanwezig konden zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden