<p>Paul van Vugt, op de voorgrond en Wim Meijer, secretaris van de Federatie Broekpolder, zien steeds meer voorzieningen komen. Foto: Peter Spek</p>

Paul van Vugt, op de voorgrond en Wim Meijer, secretaris van de Federatie Broekpolder, zien steeds meer voorzieningen komen. Foto: Peter Spek

(Foto: )

Broekpolder van onschatbare waarde

Voor heel veel Vlaardingers is de Broekpolder van onschatbare waarde, maar juist in deze coronatijd heeft dit groengebied ook gefunctioneerd als een therapeutisch middel om door deze nog altijd moeilijke periode van de virusbesmetting heen te komen.

door Peter Spek

VLAARDINGEN – “Vlaardingers, maar ook mensen uit de regio, die het thuis even niet meer zagen zitten, deden nieuwe energie op in onze Broekpolder”, moet Paul van Vugt, van de Federatie Broekpolder constateren. “Het is de afgelopen maanden erg druk geweest, veel drukker dan normaal voor die tijd. Begrijpelijk natuurlijk. Veel mensen zagen de vakantie met de kinderen door de coronacrisis in het water vallen en een tripje naar de Broekpolder is natuurlijk een prima alternatief.” En het weer werkte natuurlijk mee.

Bestaansrecht

“Dat is ook een reden dat wij veel meer wandelaars, fietsers, hardlopers en mountainbikers in de Broekpolder hebben gezien, maar ook gewoon recreanten, die met of zonder kinderen een dagje kwamen vertoeven in dit gebied. Wij hebben dit jaar met deze polder ons bestaansrecht bewezen.” En er is genoeg te beleven in dit gebied, dat in de jaren zeventig met vervuilde slip uit de Rotterdamse haven, werd opgespoten. Paul van Vugt kan met veel passie vertellen over de geschiedenis en over de natuur van dit gebied. “De Broekpolder is voor Vlaardingers een bron van inspiratie, maar er staan belangrijke ontwikkelingen op het programma om de Broekpolder deze status te laten behouden”, zegt Paul van Vugt op een rondgang door de Broekpolder.

Zorgen de Broekpolder onmisbaar te maken

“De gemeente Vlaardingen, Staatsbosbeheer en Rijksbedrijf Landbouwgronden, de drie grote eigenaren van het gebied en natuurlijk de Federatie Broekpolder, werken hard aan een nieuw inrichtingsplan, belangrijk voor het in stand houden van het gebied. Dan moet je denken aan saneringsplannen, bodembeheer en bosomvorming”, legt Paul van Vugt uit. “Eigenlijk moeten wij ervoor zorgen, in samenwerking met alle partijen, om de Broekpolder onmisbaar te maken en aan te tonen zodat er geen andere bestemming aangegeven kan worden.”

Paul van Vugt doelt dan op het feit, dat overheden als de Provincie en het Rijk met een schuin oog kijken naar dit gebied voor het ontwikkelen van woningbouw. “Gelukkig heeft de gemeente Vlaardingen onlangs nog nadrukkelijk aangegeven daar niet open voor te staan.” De Broekpolder krijgt steeds meer voorzieningen. “Onlangs is het rolstoelparcours voorzien van een bruggetje en zorgt Hans van der Have, van Adventure Vlaardingen, voor nieuwe uitdagende survival-parcoursen voor mensen met en zonder een beperking.” Maar de kurk waarop de Broekpolder drijft zijn toch de ruim tachtig vrijwilligers, die dagelijks in de weer zijn zoals de schouwers, de gidsen voor de populaire wandelingen, de onderhoudsploeg en de helpers bij Masamuda, het project met het nabouwen van de prehistorische woningen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden