"De festiviteiten in Vlaardinger-Ambacht duurden van 28 t/m 31 augustus. De optocht met verklede jeugd was een hoogtepunt, met als eerste prijs een boek voor ‘het mooiste pakje’."
"De festiviteiten in Vlaardinger-Ambacht duurden van 28 t/m 31 augustus. De optocht met verklede jeugd was een hoogtepunt, met als eerste prijs een boek voor ‘het mooiste pakje’." (Foto: )

Vlaardingen in WOII: Kinderstad en optocht

Jan Anderson deelt wekelijks een foto uit zijn museumcollectie om de kennis over de Tweede Wereldoorlog in Vlaardingen te verrijken of deze op te frissen.

VLAARDINGEN - “Een deel van de bevrijdingsfeesten in Vlaardinger-Ambacht werd op 30 augustus gevierd op het nog maagdelijke terrein Verkadesingel/Mauritssingel. Dit was in de afgelopen weken door veel vrijwilligers omgebouwd tot een feestterrein met op de toegangspoort het woord Kinderstad. De padvinders (scouting) bemanden het ‘Theater’ met boven de ingang ‘Jamboree’. Daarna kwamen Filmland, het Raadhuis, Vredespaleis, Wing Wei, de googeltent, een poppenkasttheater en voor de kleintjes het Welpentheater. De reclamemaker van Unilever, Dick Engelsen, had het geheel ontworpen en ieder die een hamer of kwast kon hanteren was weken bezig geweest alles op te bouwen. Het programma werd verzorgd door de padvinders, RK Jeugdvereniging de Jonge Wacht, De AJC (Socialistische Jeugd), en de CJV Badja. Een speciale ‘Kinderstadskrant’, geschreven door oom Nico (Molenkamp), gaf het programma weer van de festiviteiten. Ieder kind uit de wijk kreeg een kaart op naam en er was zelfs een Kinderstad-politie die gerekruteerd werd uit diverse jeugdverenigingen. “Er werd gewaakt dat het geen lawaaiige kermis zou worden”, staat in de Kinderstadskrant.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden