<p>Len Munnik bij een bekend werk van zijn hand. Foto Frans Assenberg.</p>

Len Munnik bij een bekend werk van zijn hand. Foto Frans Assenberg.

(Foto: Frans Assenberg.)

Hier gebeurt nog steeds heel veel

De oorlog is nooit ver weg

De opening van de tentoonstelling in Museum Vlaardingen wat niet alleen een vrolijk weerzien met Vlaardinger Len en Anke Munnik voor velen, het was ook de start van de Vredesweek. Len Munnik toont in de expositie een keur van zijn jarenlange oeuvre dat landelijk veel bekendheid kreeg.

door Frans Assenberg

Vlaardingen - Zijn affiche met het wegrollen van een raket raakte in het verleden bij velen een gevoelige schaar en zal toen hebben bijgedragen aan een verandering op het Nederlandse defensiebeleid. Zelf zei Len over zijn werk: “De oorlog is nooit ver weg. Mijn buurvrouw in Dordrecht (halverwege de 30 schat ik) stelde laatst met enige jaloezie vast dat ik tot de gouden generatie behoorde: geen oorlog meegemaakt, het alleen maar beter zag worden.”

Ze heeft een punt, 75 jaar en geen oorlog meegemaakt. Onze ouders hebben die oorlog wél meegemaakt. Het heeft hun hele leven in grote mate bepaald. Mijn buurvrouw ook. In haar jonge leven heeft ze al twee keer moeten vluchten voordat ze hier als negenjarige kwam. Ze deed het hier goed. Kon studeren kreeg een goede baan.”

Als Len Munnik aan al die mensen denkt in vluchtelingenkampen. “De uitgestoken hand van Rutte is allang ingetrokken. De invloed van Wilders en Baudet laat zich gelden.” Het is dan goed om weer eens in Vlaardingen te zijn. Er is geweldig veel veranderd sinds we hier weggingen. Hier gebeurt nog steeds heel veel.

Mijn vrouw Anke noemt ze ‘Sjouwers voor vrede’

Op het gebied van vluchtelingen, antiracisme, armoede, natuur en meer. De Broekpolder bijvoorbeeld waar mijn buurman Ernst en ik iedere week onze rondjes liepen, ligt er grandioos bij. Het ijs van Winzo smaakt als vanouds en de actiegroepen houden zich, ondanks alles, toch nog steeds staande.” Volgens Len Munnik kunnen andere steden daar een punt aan zuigen. Een Ambassade voor de Vrede! “Mijn vrouw Anke noemt deze actievelingen ‘Sjouwers voor vrede’. Dan heb ik het maar makkelijk met mijn tekeningen. Met plezier draag ik mijn steentje bij aan jullie gesjouw. Jullie zijn hard nodig want de oorlog is nooit ver weg.” Dat kunstenaar Munnik veel ‘vrede’ in zijn werk blijkt uit uit de expositie. ‘Act for peace,’ Wapen je met vrede,’ ‘Vrede verbindt’ zijn enkele teksten van tekeningen die te zien zijn.

De expositie ‘Vrede verbindt verschil’ toont 40 IKV/PAX vredesweek-affiches door Len Munnik en is een initiatief van de Vlaardingse PAX Ambassade Stad van de Vrede, in het kader van de Vredesweek 2020. De 40 tekeningen geven een beeld van werken aan vrede en veiligheid in de afgelopen 40 jaar.

Len Munnik (Hengelo, 29 augustus 1945) is een Nederland cartoonist, illustrator en politiek tekenaar. Hij werkte voor Trouw en voor Opzij. Ook tekende Munnik voor verschillende politieke en maatschappelijke organisaties zoals Stichting Wakker Dier, de Dierenbescherming, de SP, de Partij voor de Dieren de vakbonden CNV en FNV, en voor de Triodos Bank. Hij illustreerde ook kinderboeken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden