Logo grootvlaardingen.nl


"Ik reisde voor een fotoreis met af naar het gebied en kwam zo op het idee er een boek over te maken", vertelt Esther (links). Ze vroeg Sophieke om de teksten te schrijven. (Foto: Bart van der Linden)
"Ik reisde voor een fotoreis met af naar het gebied en kwam zo op het idee er een boek over te maken", vertelt Esther (links). Ze vroeg Sophieke om de teksten te schrijven. (Foto: Bart van der Linden)

Nog niet klaar in Tsjernobyl: 'We gaan zeker weer terug'

VLAARDINGEN - Welke verhalen gaan er schuil achter de mensen die rond het rampgebied in Tsjernobyl leven? Daar waar op 26 april 1986 de grootste kernramp uit de geschiedenis plaatsvond. Esther Hessing en Sophieke Thurmer reisden meermaals af naar het gebied en maakten er het fotoboek 'Bound to the Ground' over. Hun foto-expositie is nu te zien bij Kade 40.

Door Bart van der Linden

"Ik reisde voor een fotoreis met leerling-fotografen af naar het gebied en kwam zo op het idee er een boek over te maken", vertelt Esther Hessing. Ze vroeg Sophieke Thurmer ("we zijn familie van elkaar") om haar te helpen de teksten te schrijven.

Beiden reisden in 2016 af naar onder meer Slavutych, om te spreken met bewoners die na de ramp naar deze 'Stad van de Toekomst' trokken. Een jaar na de ramp werd al begonnen met de bouw van de stad. "Het valt op dat er allemaal wijken zijn die aparte bouwstijlen hebben", vertelt Thurmer.

Alles is mooi!

Ze interviewde veel verschillende bewoners. "Het zijn verhalen die gaan over vroeger. Veel mensen die na de ramp vluchtten, keerden weer terug naar hun geboortegrond."

"Iedereen heeft wel iets daar", zegt Hessing, doelend op afwijkingen die de mensen hebben. "Maar alles wat je daar ziet is mooi, terwijl je zou verwachten dat het onbewoonbaar lijkt", aldus Thurmer.

Verboden gebied

"Ik vond het in de voorbereiding wel lastig, maar de drang om te gaan was heel groot", zegt Hessing. "En na een tijdje vergeet je dat je eigenlijk in verboden gebied bent."

De foto's vertellen de verhalen in het boek. Het is een naslagwerk met als voornaamste doel dat de verhalen van deze 'vergeten' inwoners nooit verloren mogen gaan. "Veel is nog steeds onbekend over het gebied", vertelt Sophieke Thurmer.

Zeelucht

"Het is één groot experiment. Er mag bijvoorbeeld ook niet gejaagd worden. De scholen die er zijn, richten zich op bepaalde kwalen van de leerlingen. Vele hebben een zwembad. Soms wordt er zeelucht naar binnen geblazen om het zuurstofgehalte te verhogen."

Veel, inmiddels oude bewoners, zijn zo gehecht aan hun geboortegrond, dat ze ook na de ramp niet weg wilden. Voor Hessing en Thurmer betekent het dat ze nog niet klaar zijn in Tsjernobyl. Hessing: "We gaan zeker nog een keer terug."

Fotoboek

De expositie is nog te zien t/m 24 februari. Het fotoboek is te koop in Kade 40. Meer informatie op www.boundtotheground.com. Esther Hessing (Den Haag) en Sophieke Thurmer (Vlaardingen) zijn zelfstandig werkzaam als respectievelijk fotografe en tekstschrijver.

Reageer als eerste
Meer berichten